Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skadade soldater till Akademiska sjukhuset

Publicerat torsdag 12 november 2009 kl 10.42

De svenska soldater som skadats i Afghanistan kommer att vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala. De två första beräknas landa med ett danskt ambulansflygplan på Ärna klockan 19.

Akademiska sjukhuset har ett avtal med Försvarsmakten som gör att de utlandssoldater som behöver vård i Sverige vårdas på sjukhuset i Uppsala.

Landstingets intensivvårdsflygplan lämnade Ärna flygplats i natt och landade i Afghanistan under förmiddagen för att hämta hem de två svårast skadade soldaterna.

I nuläget planeras fyra av de fem skadade föras till Akademiska sjukhuset för vård, medan dem femte soldatens skador bedöms vara så lätta att han kan stanna i Afghanistan.

–Vi kommer att få exakta besked under dagen om vilka som kommer att flygas hem när. Vår helikopterläkare kommer att göra bedömningen tillsammans med de andra läkarna på plats, men tanken är att fyra av de fem skadade ska flygas hem, säger Björn Svensson, chef för landstingets luftburna intensivvård.

Landstingets intensivvårdsflygplan har plats för två liggande, svårt skadade patienter och två platser som kan fällas ned i halvliggande läge.

De fem skadade soldaterna tjänstgör i ett skyttekompani som i går var ute på uppdrag tillsammans med afghanska säkerhetsstyrkor. Den personterrängbil, en så kallad Galt, som soldaterna färdades i körde på en sprängladdning och en lokalanställd afghansk tolk dog. Den hemmagjorda bomben orsakade stor förödelse.

Fyra av de fem skadade soldaterna fördes till ett tyskt fältsjukhus för vård. Soldaterna fick splitterskador, benbrott samt krosskador.

– Läget är stabilt. Det är främst tre soldater som haft allvarligare skador. Under natten har det sviktat lite för en av soldaterna, men nu på morgonen är läget bättre med honom, säger Henrik Klingberg, press- och informationsofficer vid Isafstyrkorna i Mazar-i-Sharif till Sveriges Radios P1-morgon.

Det är oklart om den afghanske tolken hade samma skyddsutrustning som de svenska soldaterna.

De skadade soldaterna fick vänta två timmar på de helikoptrar som skulle flyga dem till det fältsjukhus där de vårdats. Normalt sett är ambitionen att den typen av vård ska kunna ges efter en timme.

– Det pågick operationer parallellt så de tyska helikoptrar som vi efterfrågade först var upptagna i en annan del av området. I stället kom amerikanska soldater och hämtade våra soldater, säger Henrik Klingberg.

Den senaste tiden har antalet attacker mot de svenska styrkorna ökat. Sedan april har det inträffat ett 30-tal attacker i det område som det svenska skyttekompaniet i går patrullerade tillsammans med afghanska styrkor.

2005 dödades två svenskar soldater i Afghanistan.

– Vi har varit beredda och förberedda på att sådant här kan hända. Det är ett sådant läge även i norra Afghanistan, även om det är lugnare här än i söder och öster, säger Henrik Klingberg.

Sammanlagt finns omkring 500 svenska soldater i Afghanistan.

Upplandsnytt
upplandsnytt@sr.se
Sofia Eriksson
sofia.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".