Långa köer till vaccination i Uppsala.

Vaccinering skjuts upp

Vaccinationen för oprioriterade grupper skjuts upp en vecka i Uppsala län. Det beslutade den regionala ledningsgruppen för massvaccinationen i länet i dag.

Det betyder att vaccinationen för oprioriterade kommer att starta den 7 december.

– Skälet är att vi vill klara av barnfamiljerna fullt ut och vi räknar också med att få mycket fler doser vid den tidpunkten, säger landstingsdirektören Kerstin Westholm.

Ett annat skäl till beslutet är att ledningsgruppen räknar med att det blir ett utökat antal barn som ska vaccineras, eftersom också barn mellan 6 månader och 3 år nu rekommenderas vaccinering.

Den rekommendationen kom under eftermiddagen från Socialstyrelsen och Läkemedelsverket.

Ytterligare barn att vaccinera alltså och tillsammans med bristen på vaccin gör det att oprioriterade nu får vänta till 7 december.

Regionala ledningsgruppen beslutade i dag också att den hett omdebatterade förturen för ledande politiker och tjänstemän inte ska tillämpas i fortsättningen.

Landstingsdirektören Kerstin Westholm säger till Upplandsnytt att det inte beror på kritiken utan på att tillräckligt många antagit erbjudandet för att ledningsfunktionerna ska kunna upprätthållas under det förväntade pandemiutbrottet.

– Nu har tittat på vilka som har vaccinerat sig och vi ser att vi kan uppfylla kraven på både regional och politisk ledning och då går vi inte vidare med ytterligare vaccinationer enligt den listan, säger hon.

Är det ett sätt att skyla över att ni stoppar det här på grund av kritiken?

– Nej, det är det inte. Det viktiga kvarstår, varför skulle politiker diskrimineras när de ingår i en krisledningsgrupp och när det är en så otroligt viktigt fråga i katastrofsituationer, var fanns politikerna?        

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".