Cecilia Forss (M). Foto: Mona Wahlund.

Få förskolor i utmaning

Högst fyra av förskolorna i centrala Uppsala kan komma att privatiseras efter den så kallade utmaningen från det privata företaget Helianthus i september. Det säger moderata kommunalrådet Cecilia Forss till Upplandsnytt.

 – Jag har ju berättat för dem som frågat mig, både personal och föräldrar, att jag inte tror att det kommer att bli mer än högst fyra förskolor som kommer att ingå i ett underlag, kanske färre.

Det privata företaget Helianthus vill ta över och driva sammanlagt åtta förskolor och tre förskolebussar med omkring 500 barn i centrala Uppsala. Företaget, som har sitt säte i Vårby och driver flera förskolor i södra Stockholm och i Nyköping, lämnade i september in en så kallad utmaning som nu behandlas i kommunen.

Det här väckte starka känslor bland många föräldrar och enligt Cecilia Forss är det deras invändningar och det faktum att man vill ha blandade upplåtelseformer bland förskolorna i centrala Uppsala som lett till att det inte är aktuellt att fler än fyra av de åtta förskolorna privatiseras. Den 26:e november träffas utskottet för utmaningen.

 – Det här utskottet är ju bara beredande men min förhoppning är att man ska kunna få upp en fråga på nämnden i december så att vi kan fastslå åtminstone hur många förskolor det blir och kanske med lite tur också kanske vilka.


Astrid Iselidh
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".