Festival stäms av Stim

Hamnfestivalen i Enköping stäms av upphovsrättsorganistationen Stim efter att inte ha betalat in någon ersättning för de två senaste årens festivaler.

Susanne Bodin, som är kommunikationschef på Stim, säger att det är anmärkningsvärt att arrangören har uteblivit med betalningarna två år i rad:

- Det här är väl en självklarhet att ersättningen till Stim, som sedan går direkt ut till skaparna är ett måste.

Sammanlagt rör det sig om 300 000 kronor, vilket motsvarar de två år som arrangören inte har betalat ersättningen till Stim, tillsammans med musikförbud med vite. Det innebär att om musik spelas på festivalen får arrangören betala ytterligare 250 000. Stim har även varnat kommunen om att upplåta mark till festivalarrangören.

- Vi ville uppmärksamma kommunen på detta. Det kan ju faktiskt vara så att man till och med medverkar till att ett sådant här upphovsrättsintrång begås om man inte är medveten om vad som händer.

Nu har arrangören sålt hela konceptet bakom Hamnfestivalen. Den nye arrangören är inte påverkas varken av stämningen eller musikförbudet, vilket gör att festivalen kan fortsätta, om allting sköts som det ska.

Upplandsnytt har försökt nå arrangören utan att lyckas.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".