Långa köer för vaccin i Boländerna.

BVC kan få vaccinera

Efter beskedet om att också barn från sex månaders ålder bör vaccineras mot svininfluensa, funderar nu landstinget i Uppsala på att delvis organisera om vaccineringen.

Detta för att klara den förväntade anstormningen. Ungefär 10,000 barn har tillkommit i länet, berättar smittskyddssjuksköterskan Johan Hedlund.

– Landstinget jobbar nu med att hitta lösningar för det här. Än så länge är det de tidigare ställen som ska sköta vaccineringen, men senast på måndag ska det finnas en plan för det här, säger han.

Vad är det ni ser över? 

– Dels lokalerna, i och med att det är problem med köer i nuläget och att mindre barn har ännu större problem med att köa undersöker vi om det finns andra lokaler. Vi ser också om det finns fler platser att vaccinera på. 

Bland annat diskuteras nu att barnavårdscentralerna ska få ta en del av ansvaret för barnvaccineringarna. I Stockholm har landstinget i dag tagit ett sådant beslut. 

Nästa vecka kommer nytt vaccin. Då är det utlovat att landstinget i Uppsala län ska få en större tilldelning än tidigare veckor, 23,500 doser, vilket är 5,000 fler än tidigare. Veckan därpå ökar tilldelningen ytterligare, då har 38,000 doser utlovats. 

När det gäller tilldelningen nästa vecka kommer inte alla doser att anlända samtidigt. 

– Enligt de rapporter vi har fått kommer det att ske två leveranser, troligen på tisdag och på torsdag, säger Johan Hedlund. 

Vaccinatörerna prövar nu olika metoder för att undvika köbildning utomhus. Resecentrum vaccinationer i Uppsala erbjuder nu möjlighet att boka vaccinationstid på Internet.

Köerna och vaccinbristen har lett till tusentals samtal per dag till Uppsalalandstingets influensatelefon.

– Man har noterat en topp på över 6,000 samtal under en dag, säger Johan Hedlund.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".