Bilbränder oroar

Bilbränderna i Uppsalas västra stadsdelar fortsätter. Sedan augusti har ett 30-tal bilar satts brand i Ekeby, Luthagen, Eriksberg och Flogsta. Senast inatt brann en bil på Arosgatan i Kåbo. Både boende och polisen är oroade av utvecklingen.

Tidigare i veckan togs tre unga män in till förhör och delgavs misstanke om brott, men släpptes sen fria i väntan på åtal.

Bland bilägarna i de drabbade områdenena är det många som är både oroliga och kritiska mot polisen. Sigvard Karlsson i Ekeby funderar på att skaffa garageplats.

– Ja, den står väldigt utsatt, där man kan vara ganska osynlig, så att säga, säger han.

Vad tycker du om polisens agerande på sistone?

– Slapphänt. Det är så sällan jag ser en polisbil köra här i Ekeby-området, säger Sigvard Karlsson.

– Man hör från äldre människor att de är rädda. Det är ett eskalerande samhällsproblem, att människor är rädda för att gå ut på kvällen och är rädda för var de parkerar sina bilar. Jag tycker nog att det borde vara lite mer vassa tyglar i hur man handskas med ungdomar på glid, säger Ingrid Sjödin från Eriksberg.

Sent på kvällen den 12:e augusti kommer larmet till polisen - det brinner i en bil på Tiundagatan. Den 21:a augusti är det dags igen - återigen kvällstid, återigen på Tiundagatan. Och så har det fortsatt på diverse adresser under september, oktober och november. Bara under den senaste veckan har åtminstone tre bilar satts i brand. Räknar man ihop är det runt 30 bilar som förstörts.

Tre unga män, välkända av polisen, togs i onsdags in till förhör, två av dem delgavs misstanke om förberedelse till grov skadegörelse - därefter släpptes trion ut i det fria i väntan på ett eventuell åtal.

I utredningsarbetet har polisen sökt efter gemensamma nämnare bränderna emellan.

– Vi kan se en del saker som är gemensamt mellan dem, men med tanke på utredningsläget kan vi inte berätta om det, säger Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesman.

Boende i de aktuella områdena som vi har talat med tycker att de ser för lite av polisen. Vad säger du om det?

– Ja, det finns en förklaring till det utifrån våra arbetsmetoder, som jag inte vill gå in på. Men vi är, liksom allmänheten, mycket bekymrade och vi vill att allmänheten ska vara mycket vaksam och larma polisen vid minsta misstänksamhet. Vi är mycket tacksamma för påringning så att vi snabbt kan rycka ut, säger Christer Nordström.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".