Demokraten återuppstår

Efter årsskiftet kommer lokaltidningen Uppsala-Demokraten att återuppstå efter att ha legat nere sedan 90-talet. Det är ETC förlag som står bakom satsningen.

Vd Johan Ehrenberg menar att det behövs en motpol till den borgerliga dominansen i Uppsala. 

– Det viktiga är att en annan röst skapar en annan debatt. Men sen kommer det naturligtvis vara en betydligt fräckare nyhetsbevakning av vad som händer i Uppsala. Det finns ju ingen anledning för oss att vara artiga och försiktiga, utan vi kommer naturligtvis försöka berätta det som andra kanske inte vill berätta.

Vad säger då folk ute på stan, behövs det fler tidningar?

 – Ja, varför inte? Olika tidningar vinklar ju saker på olika sätt..

 – Nja, jag tycker nog att det räcker med de vi har. Jag kan inte se att vi har något större behov.Ju fler röster desto bättre är det väl, men så är det ju frågan om vi hinner läsa allt och hinner ta till sig alltihop.

Göran Svensson är medielärare och forskare på Uppsala universitet och tror att, trots ett stort utbud av tidningar, så finns det ändå ett visst behov av fler..

 – Det verkar finnas ett stort intresse för lokaltidningar, både sådana som är annonsfinasierade gratistidningar och sådana som är läsarfinansierade.

 – Det är ju spännande, men man kan ju fråga sig hur finansieringen ser ut framöver, och hur villiga läsare är att betala för ett lokalt innehåll, den här gången med en tydligare politisk profil, en socialdemokratisk eller en vänsterprofil. Dagens tidningsläsare vill ju läsa tidningar men inte gärna betala för det.

Johan Ehrenberg menar att tidningen inte känner kravet att dra in en mängd annonser och att tidningen måste gå med vinst. Å enligt honom så är starten i alla fall redan finansierad.

 – Vi gick ut till läsarna och frågade om de var beredda att låna oss en miljon kronor för att kunna starta. Man måste ju driva tidningen i 6-7 månader innan man kan ansöka om presstöd. Läsarna sa ja och har lånat ut en miljon kronor och då är det bara att trycka på knappen och sätta igång.


Carina Lindskog
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".