Kommuner oförberedda för att följa ny lag

Kommunerna i Uppsala län är sämre förberedda än andra kommuner för att följa den lag som kräver att de ger bättre service till finsktalande invånare. Det visar svaren på en enkät som Upplandsnytt skickat ut.

Anne Simonsson, präst i finska församlingsgruppen i Uppsala, blev glad när hon fick höra att Uppsala kommun blir förvaltningskommun för finska språket, men hon är besviken för att hon inte hört ett ord från kommunen.

 – Man skulle önska att kommunen hade kartlagt behoven och aktivt erbjudit tjänster till sverigefinnar i Uppsala i stället för att vänta på påtryckningar från sverigefinska invånare.

I våras kom en ny svensk minoritetslag för att stärka rättigheterna för Sveriges fem minoriteter. Uppsala, Håbo, Tierp, Älvkarleby och Östhammar blir den 1 januari förvaltningskommuner för finska språket. De är fem av de 18 kommuner i landet som ska kunna erbjuda kontakt med kommunen på finska, förskoleundervisning på finska och äldrevård på finska. Dessutom ska de få ta del av 50 miljoner kronor som regeringen ska dela ut till förvaltningskommunerna.

En undersökning som Upplandsnytt har gjort tillsammans med andra kanaler inom Sveriges Radio visar att kommunerna i Uppsala län är dåligt förberedda inför uppdraget jämfört med andra kommuner.

Ingen av kommunerna har en fastslagen plan i nuläget för hur de ska gå tillväga för att klara uppdraget. Ingen av kommunerna har heller samråd med representanter för den sverigefinska gruppen, förutom Älvkarleby där finska föreningen har en plats i kommunala pensionärsrådet.

Uppsala kommun förlitar sig desutom på att privata aktörer ska starta och driva både förskoleverksamhet och äldreomsorg för finsktalande. Ansvariga kommunalrådet Gustaf von Essen tvivlar inte på att äldreboendet är igång inom kort:

 – På äldresidan ligger vi i slutförhandlingar om att handla upp platser för finsktalande, det vill säga att där finns en särskild organisation som vill bygga ett vårdboende och seniorboende för finsktalande. Där är vi mycket långt framme, och det kommer att bli ett sådant rätt snart.

Men Stefan Fredblad, som planerat boendet i två år, tror inte att det är igång i januari.

Det finns finsktalande personal vid alla stora äldreboenden i Uppsala, enligt kommunen, men Stefan Fredblad tycker inte att det räcker:

 – Det betyder kanske en eller två på ett äldreboende där det finns 80 personer som ligger inne. Kommer det då in en finsktalande där, hur ska den människan få någon hjälp av den personen som jobbar en tredjedel av dygnet? Det finns ju två tredjedelar kvar av dygnet när man behöver tala med någon, man är sjuk eller dålig eller vad det nu händer för något.

Astrid Iselidh
astrid.iselidh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".