Låtsasvapen som beslagtogs under polisutredningen.

Sänkt straff för postrån

Den Uppsalabo som tillsammans med 12 andra dömts för inblandning i rånet mot en postterminal i Göteborg förra året fick i dag sitt straff sänkt i hovrätten.

Rånet föregicks bland annat av att polisens helikoptrar i Göteborg blev beskjutna när dom var uppställda i en hangar.

Rånarna genomförde fler sabotage som tillsammans lamslog stora delar av centrala Göteborg. Brinnande bilar och bombatrapper gjorde att hundratals personer fick evakueras från sina hem. Även två polisstationer saboterades.

Samtidigt tog rånarna, däribland Uppsalabon, sin chans och stormade in på postterminalen. Men det blev inte riktigt som de hade tänkt sig.

Målet med rånet var att komma över 80 miljoner kronor som antogs finnas i postens säckar, men bytet blev bara en halv miljon, i framför allt rikskuponger.

Den 27-årige Uppsalabon dömdes i tingsrätten till fem års fängelse för rån och medhjälp till sabotage.

Även hovrätten slår fast att 27-åringen medverkade vid rånet inne i postterminalen. Men hovrätten sänker straffet med ett år, till fyra års fängelse för sabotage och rån, eftersom den menar att tingsrätten legat för högt i sin bedömning.

Hovrätten menar också att han deltagit i planeringen av sabotaget mot två polisstationer i samband med rånet i så stor utsträckning att han ska dömas för sabotage, i stället för medhjälp till sabotage, som han dömdes för i tingsrätten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".