Karl Bergfors.

"Man kan inte vara rädd"

Karl Bergfors från Uppsala tjänstgjorde den svenska styrkan i Afghanistan förra sommaren. Han berättar att de också råkade ut för flera incidenter, men inget så allvarligt som olyckan förra veckan.

Ett tiotal upplänningar tjänstgör just nu i den svenska styrkan i Afghanistan, där fem svenskar skadades och deras afghanska tolk dödades när de körde på en sprängladdning. Fyra av de skadade har flugits hem för vård på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Karl Bergfors från Uppsala tjänstgjorde i Afghanistan under förra sommaren. Han berättar att han alltid var medveten om riskerna, men att det inte gick att vara rädd.

– Man kan inte gå runt och tänka att det är faror som lurar överallt, säger han.

– Det blev ett rutinarbete att vara ute hela tiden. Första gången man var ute var man ju rädd för allting och trodde att det låg bomber runt varje hörn, ungefär. Men sedan upptäcker man att det inte går att jobba så där nere. Om man tror att det lurar faror överallt, kommer man inte många meter.

Men du var rädd?

– Jag vet inte om rädd är riktigt rätt ord. Jag kände en oro skulle man kunna säga.

Vad fick dig att åka från början?

– Det var så enkelt som att jag ville ha en spännande utmaning. Det var ett äventyr, väldigt spännande och nytt alltihop. Det lockade på det sättet.

Var det värt det?

– Absolut, utan tvekan.

Åsa Wistedt
asa.wistedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".