Skarpsill bra för fåglar

Havsfåglar gynnas av mer skarpsill i Östersjön, visar en ny Uppsalastudie. Det går tvärtemot vad man tidigare har trott.

Den ökande mängden skarpsill i Östersjön går hand i hand med att torsken minskar och den ökande skarpsillen framställts som ett problem även för havsfåglarna, vars föda man har antagit påverkas negativt av att torsken minskar.

Men nu har forskare vid Uppsala universitet för första gången följt havsfåglarna under flera decennier och deras studie visar tvärtemot vad man tidigare har trott att havsfåglarna gynnas av mer skarpsill i Östersjön.

I den nyligen publicerade långtidsstudien har Uppsalaforskarna nu kunnat visa på ett tydligt samband mellan mängden skarpsill i Östersjön och antalet häckande havsfåglar i Östersjön. Mer skapsill i Östersjön betyder mer mat och ökade populationsstorlekar för arter som sillgrissla, tordmule och silltrut.

– Man lyfter ofta fram negativa scenarion med att det finns mycket skarpsill i Östersjön. Men mycket skarpsill är positivt för Östersjöns havsfåglar, skriver Mårten Hjernquist, en av författarna till studien och verksam vid institutionen för ekologi och evolution vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Studien utgör en del i Naturskyddsföreningens miljöövervakningsprogram på Lilla Karlsö utanför Gotlands västkust.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".