Främst män som dött

Även om det är flest ungdomar som drabbas av den så kallade svininfluensan har sju av åtta som har dött i sviterna av influensan hittills i Sverige varit män i medelåldern.

Enligt siffror från Smittskyddsinstittuet som publicerades i förrförra veckan har cirka 2,800 fall av den så kallade svininfluensan rapporterats i Sverige, men hur många som har insjuknat är oklart.

Det kan röra sig om 150,000 upp till 400,000 personer sedan vecka 38 enligt Smittskyddsinstitutet och än är kulmen inte nådd.

Ser man till fördelningen av personer inom de olika sjukdomsstadierna är medianåldern för dem som blir sjuka mellan 10 och 15 år. För de som läggs in på sjukhus är den 25 till 30 år, medan de som avlider av svininfluensa är mellan 45 till 50 år.

Och det är just i den senare gruppen som flest dödsfall i Sverige har inträffat, där sju av åtta varit män i medelåldern.

Varför det ser ut så här kan Martin Holmberg, som är läkare på Socialstyrelsens smittskyddsenhet inte svara på.

– Nej, det är för tidigt att yttra sig om det. Vi vet att många av dödsfallen är orsakade av en snabbt förlöpande lunginflammation och det verkar helt enkelt vara så att viruset har de egenskaperna att det framkallar det här hos lite äldre. Men sedan tror jag att många av de medicinska riskfaktorerna finns i högre grad hos de äldre.

Varför riktar man in sig så mycket på de yngre då?

– Därför att de löper störst risk att få sjukdomen och även i viss mån att hamna på sjukhus, men de klarar livhanken något bättre än de äldre, säger Martin Holmberg.

I Skåne uppmärksammades ett fall där en man flera gånger sökt vård för utan att få hjälp. När mannen till slut lades in på sjukhuset var det för sent och han avled. Efter det har rutinerna ändrats för att få in insluensafall tidigare.

På Akademiska sjukhuset infektionsklinik i Uppsala har man märkt av ett ökat tryck på vården, men några ändringar i rutinerna har man inte gjort, i stället följer man de kriterier som finns.

– Vi har ju kriterier för inläggningar, det vill säga är man svårt påverkad, har andningssvårigheter, då har vi en låg tröskel för att lägga in patienten här. Vi har inte ändrat några kriterier med anledning av detta, men vi tar inga risker, om man kan uttrycka det så, genom att skicka hem patienter som är svårt påverkade, säger Göran Günther, verksamhetschef på sjukhusets infektionsklinik.

Sarah Bruze
sarah.bruze@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".