Mer finska i förskolan

Från årsskiftet ska fem kommuner i Uppsala län kunna erbjuda förskoleverksamhet på finska. De flesta av kommunerna kommer att satsa på att det finns finskspråkig personal på vissa förskolor. Frågan är om det är tillräckligt.

Kajsa Syrjänen Schaal på Intergrations- och jämställdhetsdepartementet tycker att det behövs mer än en finskspråkig i personalen vid förskolorna.

– Man bör på olika sätt hitta former där det blir mer koncentrerat. Inte bara att det finns en personal på förskolan som pratar finska och att barnet råkar prata med just den personen, det tror inte jag är tillräckligt stöd att utveckla finskan, säger hon.

I våras kom en ny svensk minoritetslag för att stärka rättigheterna för Sveriges fem minoriteter. Lagen ska hålla minoritetsspråken vid liv och fem kommuner i Uppsala län ska därför ge bättre service till finsktalande invånare från och med årsskiftet.

Kommunerna ska bland annat kunna erbjuda förskoleverksamhet helt eller delvis på finska. Det finns alltså inga tydliga bestämmelser för exakt hur mycket finska barnen ska ha tillgång till för att kommunerna ska leva upp till lagen.

Kenneth Hyltenstam, professor i tvåspråkighetsforskning vid Stockholms universitet, tycker att barnen ska kunna använda finska dagligen i förskoleverksamheten.

Om han var förälder till ett finskspråkigt barn skulle han välja en helt finskspråkig verksamhet framför en där en i personalen talar finska

-Då skulle jag välja en helt finskspråkig skola men ändå försöka se till att barnet också möter svenska i alla de sammanhang där det går. Jag tror att skolan där all personal har finska som förstaspråk är mycket mer rustad att nå det här målet som man har att barn ska lära sig finska, säger Kenneth Hyltenstam.

Astrid Iselidh
astrid.iselidh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".