Långa köer för vaccin i Boländerna.

Skolor kan få vaccinera

Landstinget i Uppsala kan vara på väg att ändra sig när det gäller vaccination i skolorna. Hittills har landstinget valt att avstå från att använda skolorna i massvaccinationen.

Det beslutet har mött hård kritik från allmänheten, men nu diskuteras en ändring i frågan, enligt landstingsdirektören Kerstin Westholm.

– Får vi mycket vaccin så kan det vara aktuellt igen att diskutera skolhälsovårdens roll.

Är det nu i dagarna ni tagit kontakt med skolhälsovården?

– Det pågår sådana kontakter i katastrof- och beredskapsledningen. Jag kommer också att ta personliga kontakter, bland annat med stadsdirektören i Uppsala.

Hur snabbt kan ni i så fall komma i gång?

– Ingen aning, men det är ju bra om det samspelar med den ökade vaccintilldelningen om två veckor.

Vad är det som gör att ni omprövar er inställning?

–  Ja, om vaccintillgången ökar är det ju bra med fler vaccinatörer, säger Kerstin Westholm.

Tidigare i höstas tackade landstinget nej till skolorna i länet, bland annat därför att skolsköterskorna var så få och landstinget därför i så fall skulle ha fått bistå med ett ganska stort antal sjuksköterskor för att utföra vaccinationen i skolorna. Det beslutet har fått hård kritik från allmänheten den senaste tiden.

Det framgår bland annat i den e-post som kommit in till landstinget under förra veckan. Nära 25 inlägg har kommit in, nästan alla ilskna och mycket kritiska.

"Vaccineringen inför svininfluensan måste vara den sämst organiserade i världshistorien", står det i ett inlägg. "Lever vi i gamla Sovjet?" undras i ett annat.

Många talar om kaos och fiasko och undrar just varför skolorna inte tas i bruk för ändamålet. I Uppsala läns landsting "verkar det som om ledarskapet har kollapsat", menar en e-postskribent. Ett av de landstingsråd som vaccinerat sig med förtur uppmanas också att avgå.

Vittnesmålen per e-post om köer och kaos kommer från i stort sett hela länet, förutom Uppsala från Östhammar, Öregrund, Bålsta, Enköping och Heby. Något landstingsdirektören Kerstin Westholm beklagar. 

– Det är väldigt tråkigt att se de här synpunkterna om köerna, och jag håller med om att det inte alls är bra att invånarna har fått stå på det sättet. Man får ju ett intryck av att det inte är väl organiserat.

Är det det då?

– Vi tycker det. Utifrån de förutsättningar vi fått så har vi gjort det allra bästa, säger Kerstin Westholm.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".