Föräldrar ombeds skjuta upp start på förskola

Bristen på förskoleplatser till våren i Uppsala är stor. Nu ombeds ett fyrtiotal familjer som bor i Luthagen att vänta med förskolestarten eller godta områden längre bort, eftersom de inte kommer att få plats i närområdet.

Totalt har Uppsala kommun skickat ut liknande förfrågningar till runt 150 familjer runt om i kommunen.

Anders Hallberg är beredd att acceptera en förskola längre bort till sin dotter Märta, 17 månader, men det är ändå ingen garanti för att det ordnar sig.

– Vi fick ett brev från Uppsala kommun i fredags, som sa att vi inte fått plats i Luthagen i januari 2010 som vi önskat. Det var med ganska stor bestörtning som vi fick beskedet, säger Anders Hallberg.

Sammanlagt saknas 200 platser i förskolan när vårterminen startar i januari och februari. Uppsala kommun kommer inte att leva upp till skollagen som säger att en plats i förskolan ska kunna erbjudas inom 3-4 månader efter det att föräldrarna anmält intresse.

Men föräldrarna står relativt maktlösa inför kommunen i det här fallet.

– Om vi får in en anmälan så utreder vi den och kan rikta kritik mot kommunen, säger Eva Ulvesson, jurist på Skolinspektionen, som är tillsynsmyndighet.

Hon ser allvarligt på Uppsala kommuns agerande.

– De följer inte lagen, säger hon.

Cecilia Forss (M) är ordförande i Barn- och ungdomsnämnden. Hon håller med om att den nuvarande situationen är mycket allvarlig.

– Jag önskar jag kunde säga någonting bra, för jag tycker det är en förfärlig situation som de hamnar i. Det enda jag kan säga är att vi varje dag arbetar med det här.

Kommer ni ersätta dem som förlorar arbetsinkomst?

– Kommunen har inte möjlighet till det, det finns inget utrymme. Jag tror inte att det finns i lagen heller, för det skulle vara gynnande av någon. Det de har möjlighet att göra, om det verkligen blir så att de inte får någon plats, är att söka vårdnadsbidrag. Det ger iallafall lite, säger Cecilia Forss (M).

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".