Alla i kokainhärva döms

(Uppdaterad 16:48)

Samtliga av de åtalade i det stora kokainmålet i Uppsala fälldes i dag av Uppsala tingsrätt. Tio av de tretton är från Uppsala, och en av Uppsalaborna döms till 8,5 års fängelse.

Kokainhärvan uppges vara den tredje största som påträffats i Uppsala, och en stor grupp av poliser arbetade heltid i månader för att spräcka ligan, som sysslat med att smuggla stora mängder kokain från Holland till Sverige och sälja det i Uppsala och Stockholm.

I ett garage i Eriksberg i Uppsala påträffade polisen efter spaning ett halvt kilo kokain och även ett stort parti hasch. Garaget ägdes av en 20-årig kvinna som nu döms till 1,5 års fängelse för sin del i härvan. Hennes 23-årige pojkvän som greps på bar gärning vid garaget är den av uppsalaborna som anses ha varit den mest drivande och döms till 8,5 års fängelse. Den holländare som varit huvudman för ligan får ännu längre straff, 9 års fängelse.

Totalt döms elva av de tretton till fängelsestraff av varierande längd, medan två döms till villkorlig dom och dagsböter. Domarna ses som en framgång för polis och åklagare av spaningschefen vid Uppsalapolisen Ove Dahlberg:

- Utfallet är bra, det är bra domar överlag.

Varför det?

- Det är en relativt allvarlig hantering och har pågått över tid och är inskomstbringande. Så på det sättet är det allvarlig brottslighet, som man nu har lyckats slå hål på och döma till långa fängelsestraff.

Ove Dahlberg menar att när en liga grips så tar någon annan vid, för kokainförsäljning är lönsam. Och missbruket i Uppsala är utbrett, säger han:

- Det är utbrett och fortfarande ganska utbrett i krogmiljö, fast det finns även förskingringar ute på gatan.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".