Fortsatt oenighet kring kärnavfallsförvaring

Det råder fortfarande oklarhet om de kopparbehållare som det svenska kärnavfallet skall placeras i kan frätas sönder snabbare än det är tänkt. Det konstaterades på en vetenskaplig konferens som Kärnavfallsrådet arrangerade i Stockholm igår.

Syftet med seminariet var att granska och diskutera de studier som en grupp inom Kungliga tekniska högskolan, KTH, gjort och som visar att koppar i ett slutförvar skulle korrodera, alltså brytas ner, snabbare än vad det är tänkt.

Frågan har väckt stor uppmärksamhet även internationellt eftersom en rad länder tänkt att använda samma metod som i Sverige. Därför var en internationall panel på plats och även om de ifrågasatte KTH-forskarnas teorier starkt, så kunde de inte avfärda dom helt och hållet.

Claes Thegerström, som är VD på Svensk kärnbränslehantering, SKB, blev inte imponerad av KTH-forskarnas presentation.

- Jag tycker personligen att det verkar lite skakigt, och när frågorna har kommit om hur de beräkningarna har gjorts, så har jag uppfattat att det har varit ganska mycket frågetecken kring dessa.

Peter Szakalos på KTH erkänner att det finns brister i deras försök men var ändå nöjd med att frågan diskuterats på ett seriöst sätt.

- Vi har inte alla svar idag, men det här öppnar upp för en mer öppen forskning. Det vi har efterlyst under de senaste 30 åren.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".