Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
2 av 2

Nattvandrar mot bränder

Efter höstens oroligheter i Eriksberg har Nattvandring Uppsala bestämt sig för att börja värva frivilliga och börja vandra i stadsdelen.

– Det är klotter och det är inbrott och det är bilbränder och all möjligt sånt otäckt, så vi vill ut och visa oss, säger Britt-Louice Svensson, Eriksbergsbo och engagerad i Nattvandring Uppsala.

När det skymmer i Eriksberg töms sakta de parkeringsplatser som ligger bortom gatlyktorna ljus.

Under sensommaren och höstens början var det mest Gottsunda, Valsätra och Stenhagen som drabbades av bilbränder.

På senare tid är det boende i andra stadsdelar som råkat illa ut - förutom Eriksberg handlar det främst om Flogsta, Ekeby, Rackarberget och Luthagen... sammanlagt över 30 brända bilar.

Att det blivit stökigare är något som det pratas om folk sinsemellan.

– Jag står ibland på en allmän parkeringsplats, annars har jag en egen privat parkeringsplats där jag låser in bilen. I grund och botten är det här en missnöjesyttring och man måste ta tag i de här ungdomarna, säger en kvinnlig bilägare.

– Det är dåligt för oss. De som gör det gör det säkert för att få mer respekt, men de får ju inte det. Det är idiotiskt! De som gör det gör det väl för att de tycker de i Gottsunda och Stenhagen är coola och vill göra samma sak, säger en tonårskille Västertorg.

– Jag tror det är en signal. Våra ungdomar behöver bli sedda och behöver fritidsgårdar och folk som bryr sig och ta hand om dem. Det är mycket utanförskap tror jag, säger en kvinna på väg in till mataffären.

I kväll kallar klockan 19.00 kallar Nattvandring Uppsala till möte i kvarterslokalen på Täljstensvägen i Eriksberg. Huvudfokuset är att stadsdelen ska bli tryggare.

Britt-Louice Svensson, som själv bor i området har nattvandrat en hel del i andra delar av Uppsala, ser ett stort behov av fler vuxna ute på kvällarna för att det ska bli lugnare.

– Vi ska inte ingripa. Vi ska bara iakta och se vad som händer och vara en vettig vuxen ute. Visa att vi finns. Folk ska kunna prata med oss om de har problem.

När tror du att ni kan vara igång om ni får ihop folk?

– Ja, jag vill ju helst ut redan nu till helgen, säger Britt-Louice Svensson.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".