Karolina Hilding (FP).

Hilding kandiderar ej

Folkpartistiska kommunalrådet Karolina Hilding ställer inte upp i valet till kommunfullmäktige nästa år. Orsaken är bland annat missnöje med Nomineringskommitténs arbete.

I ett öppet brev till sina partikollegor skriver Hilding att hon inte kan acceptera Nomineringskommitténs förslag till lista inför valet till kommunfullmäktige.

Enligt Karolina Hilding har kommittén bortsett från resultaten i provvalet på flera punkter. Hon kom tvåa i partiets provval efter Mohammad Hassan, som fick 76 röster, medan Hilding fick 61.

Men trots det finns hon inte bland de två översta namnen på Nomineringskommitténs förslag till lista.

– Jag känner inte att jag kan acceptera min föreslagna position, säger Karolina Hilding till Upplandsnytt.

Vilken placering hon har fått i stället vill hon inte svara på i nuläget, eftersom listan ännu inte har presenterats för partiet.

Enligt planen skulle Nomineringskommittén ha lagt fram förslaget till lista på kandidater inför valet i förrgår, men den har ännu inte presenterats.

Sture Blomgren, ordförande i Folkpartiets Nomineringskommitté, säger till Upplandsnytt att han inte vill kommentera Karolina Hildings beslut.

I brevet skriver även Hilding att det politiska arbetet ännu inte är helt befriat från manliga värderingar och attityder, vilket innebär en viss uppförsbacke för kvinnliga politiker. Enligt henne har detta gjort arbetet som kommunalråd extra slitsamt.

– Det är ganska klassiska exempel, samtidigt som det hävdas från olika håll att genusperspektivet inte har ett dugg med saken att göra. Jag kan bara säga att jag har stött på det många olika håll. Jag har hållit på med politik i över 20 år, så det här är ingen ny företeelse, säger hon.

Hilding skriver även att Uppsala har "en bångstyrig vänsteropposition som gör sitt bästa för att sätta krokben för majoriteten", vilket även det anges som skäl till att uppdraget som kommunalråd blir extra tungt.

– Samtidigt är vi ju politiska motståndare så det är klart att det ingår id eras jobb, säger Karolina Hilding.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".