Skolköket på Livets Ords kristna skola fick underkänt av livsmedelsinspektörerna. Foto:Astrid Iselidh.

Fel temperatur på skolmat

Livets Ords kristna skola är en av de skolor som fått flest anmärkningar vid miljökontorets kontroller i år. Livsmedelsinspektörerna upptäckte bland annat att en varmrätt var 10 grader för kall. Upplandsnytt får varken prata med rektor eller måltidsansvarig om skolmaten, utan hänvisas till Livets Ords presstalesman Magnus Dahlberg.

– Det man behöver komma ihåg är att den här rapporten som kommer ifrån Miljökontoret, visar på avvikelserna och på det som är fel. Det står ju ingenting där om det som fungerar och rullar på. På det stora hela klarar vi vår verksamhet bra, men de här avvikelserna som de har kommit fram till får vi självklart ta att åtgärda omedelbart och det är vi redan igång med att göra, säger Magnus Dahlberg.

Inspektörerna hittade varmhållen mat som var för kall och dressing som var för varm. Vad berodde det på?

– Exakt vad det berodde på i det här specifika fallet vet jag inte. Men vi har rutiner och just när det gäller det här med varmhållen soppa eller vad det var som det skilde 10 grader på, där blev ju resultatet annorlunda när de mätte en andra gång och de hade gjort på ett annat sätt. Men detaljerna i det där, det vet jag inte, men rutinerna finns och vi behöver skärpa upp dem ytterligare, säger han.

Livets Ords kristna skola är en av de skolor som fick flest anmärkningar vid årets kontroller. Trots regelbundna besök från livsmedelsinspektörerna klarar hälften av skolköken i Uppsala kommun inte kraven. Som Upplandsnytt berättade i morse är de vanligaste bristerna att man saknar instruktioner och rutiner som man behöver för att klara livsmedelssäkerheten. En av de allvarligaste bristerna är att man inte hanterar allergikosten säkert, till exempel att man placerar en mjölkfri maträtt bredvid en vanlig rätt så att stänk från rätten som innehåller mjölk riskerar att hamna i den mjölkfria rätten.

Skolorna arbetar med att åtgärda de anmärkningar de fått och Anna Axelsson, avdelningschef vid Miljökontoret, menar att skolorna blivit bättre på att ta ansvar för skolköksverksamheten:

– Det är viktigt att inte se skolköken särskilt från andra livsmedelsverksamheter. Det är inte så att det fungerar sämre i skolkökssammanhang än övrigt, säger hon.

Tycker du att ni är för petiga när ni utför era kontroller?

– Nej, det tycker jag inte, det är viktigt för oss att ha en korrekt tillämpning av lagstiftningen och alltid göra en bedömning över vilka risker som finns i verksamheten, säger hon.

Astrid Iselidh
astrid.iselidh@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".