Chef saknas fortfarande

Fortfarande efter ett år har landstinget i Uppsala inte lyckats rekrytera en ordinarie chef för primärvården i länet, där bland annat vårdcentralerna ingår. Inom primärvården råder en trötthet över att verksamheten inte har en stabil ledning och spekulationerna om vem som ska bli ny chef är många.

Under ett års tid har primärvården i länet fått klara sig med tillförordnade chefer på tjänsten som primärvårdsdirektör. Från vårdcentralscheferna har det skrivits protestbrev till landstingsdirektören Kerstin Westholm över att det inte gått att hitta en permanent lösning.

Många hoppades att Torun Hall, som var tillfördnad på posten under 10 månader, skulle utses till ordinarie chef, men där havererade tillsättningsprocessen under oklara omständigheter.

För närvarande vikarierar chefscontrollern på ekonomiavdelningen, Håkan Lindgren, på tjänsten. Och det spekuleras nu flitigt om vem som ska bli ordinarie chef.

Enligt vad Upplandsnytt erfar har Kerstin Westholm diskuterat med en av cheferna på Akademiska sjukhuset, Per Elowsson, om att han skulle ta över som chef för primärvården. Per Elowsson är sen fem år tillbaka divisionschef för akut- och rehabdivisionen.

Upplandsnytt har talat med både Per Elowsson och Kerstin Westholm, båda säger att de inte vill lämna några kommentarer i frågan.

Om Elowsson blir primärvårdschef återstår att se hur personalen inom primärvården ser på att få en chef som kommer från Akademiska. Sedan gammalt råder en viss antagonism mellan Akademiska och primärvården.

Kerstin Westholm säger att hon hoppas att tillsättningen av ny primärvårdschef snart ska vara klar. Helt klart är att den utdragna rekryteringsprocessen väckt irritation, vilket tidigare uttryckts i Upplandsnytt, bland annat av läkarfackets Anna Rask-Andersen.

– Det vore intressant att veta vad den här processen har kostat, samtidigt som vi ska spara på vartenda dugg. Vi är trötta på att det hela tiden ska sparas på personal, samtidigt som man kan slösa bort pengar på annat, säger hon.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".