”Svårt att räcka till”

Behovet av nattvandrare är stort i Uppsala och många aktiva vittnar om att det är svårt att räcka till.

Sensommarens oroligheter i Gottsunda och Stenhagen, bilbränder i Eriksberg och stök och bråk på stan. Flera händelser har aktualiserat behovet av nattvandrare i Uppsala.

Pannkakskyrkan ägnar sig åt en speciell form av nattlig närvaro där de bjuder på pannkakor. Josefin Söderstierna i organisationen menar att det är svårt att räcka till för alla ungdomar hon möter i Uppsala nattetid.

– Vi ser väldigt mycket yngre ungdomar, vilket kan förvåna mig. Även så sent som tretiden kan det vara yngre ute på stan.

Vad är svårast i ert arbete?

– Det är att räcka till. Det finns ett uppdämt behov hos många ungdomar att få samtala och att få ha trygga människor runt sig. Och när så unga personer är ute och hänger på stan en natt så undrar man förstås vad det är för föräldrar och förebilder som finns runtomkring. Varför är de inte hemma, det är den fråga vi ställer oss.

Nattvandrandet utförs av ideella organisationer, men kommunen har en samordningsfunktion. I nuläget samarbetar kommunen med 14 organisationer, men hur många nattvandrare som finns vet kommunen inte.

Claes Tollinger är ansvarig för samordningen av nattvandrare i Uppsala kommun.

Vad ser du som nattvandrarnas viktigaste uppgift?

– Det är ju att verka för lugn och trygghet och att ungar blir sedda. Att man kan vara ett stöd för ungdomarna som ofta är ute ensamma på gator och torg på kvällar och nätter.

Är inte det kommunens uppgift?

– Nej, kommunen anser inte det. Vi tjänstemän har försökt föra upp den frågan tidigare, men politikerna tyckte inte att det här var en prioriterad uppgift i Uppsala kommun. Därför är vi oerhört tacksamma för att ha ett samarbete med de här frivilliga organisationerna, säger Claes Tollinger.   

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista