Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Enköpings finsktalande får ingen förbättring

Enköpings kommun, som har 4500 invånare med finsk anknytning, tillhör inte de kommuner som från årsskiftet måste ge bättre service till finsktalande invånare. Nya lagregler gäller enbart dem som visat direkt intresse för att bli så kallade förvaltningskommuner.

Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister, förklarar varför det är så:

 – I samråd med finska delegationen och SKL kom vi överrens om att första utökning av förvaltningsområden skulle gälla de kommuner som visade direkt intresse för att ingå. Så samtliga kommuner som var positiva till detta i sina remissvar har också fått vara med.

Fem kommuner i Uppsala län ska enligt den nya svenska minoritetslagen som kom i våras, kunna erbjuda bland annat förskoleverksamhet och äldreomsorg på finska från årsskiftet. Lagen ska stärka rättigheterna för Sveriges fem minoriteter och hålla minoritetsspråken vid liv.

Men de kommuner som inte visat direkt intresse för att ingå, alltså Heby, Knivsta och Enköping, behöver inte leva upp till kraven i lagen. Åke Hedén är kommunalråd i Enköping:

 – Vi i Enköpings kommun har så många andra aktuella frågor så vi känner inte att det här är en prioriterad fråga för oss, just nu.

Men Pehr-Erik Sundell, ordförande i finska föreningen i Enköping tycker att det finns ett behov av förbättrad service för finsktalande:

 – Ja absolut, speciellt då tolkar och sådana grejer, för det är det mycket svagt med idag. Är vi 4500 med finsk anknytning, då borde Enköping absolut ingå i det här.

De kommuner som inte är med nu kan ansluta sig, men enligt kommunalrådet Åke Hedén är det inte aktuellt för Enköping i dagsläget.


Astrid Iselidh
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".