1 av 2
Films skola - nedläggningshotad. Foto: August Bergkvist/SR
2 av 2
Morkarla skola - nedläggningshotad. Foto: August Bergkvist/SR

Bred skoluppgörelse söks i Östhammar

I Östhammar hoppas politikern Lennart Owenius(M) nå en överenskommelse över blockgränserna när det gäller den heta frågan om vilka skolor som ska finnas kvar i framtiden och vilka som ska läggas ner.

Fram på vårkanten ska det finnas ett färdigt förslag om skolorna i Östhammars kommun. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Lennart Owenius vill med en överenskommelse över blockgränserna förhindra att ett beslut som fattas i vår rivs upp några månader senare om valet ger en ny politisk majoritet i kommunen.

 – Min målsättning som ordförande i nämnden är att vi ska komma fram till konsenus innan valet, så att det inte blir en valfråga. Den här frågan är politisk dynamit och har varit det i många år.

Politikernas ambition är att skapa en plan för skolorna de närmaste fem eller tio åren. I planen ska det anges vilka skolor som blir kvar och vilka som ska läggas ner. Och politisk dynamit är frågan inte minst för moderaternas koalitionspartner, centerpartiet, vars främsta idelogiska kännemärke är att slåss för landsbygden och för att hela Sverige ska leva, och att då besluta att lägga ner ett antal landsbygdsskolor bara några månader före valet är ingen önskesituation för partiet. Jacob Spangenberg, centerns kommunstyrelseordförande, har till Upplandsnytt sagt att han inte vill lägga ner exempelvis skolan på Gräsö vilket har föreslagits.

Den konsultutredning som gjordes föreslog också nedläggning av ytterligare fyra bygdeskolor och av Frösåkersskolan i Östhammar. En arbetsgrupp ska nu tillsättas, och den kommer att undersöka även faktorer som inte fanns med i konsultutredningen, t ex vilken inverkan som beslutet om slutförvar i kommunen kan tänkas ha för antalet barn framöver, och hur kostnaderna för skolskjutsarna förändras av skolnedläggningar.

Socialdemokraterna välkomnar de borgerliga partiernas strävan efter en blocköverskridande lösning. Andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden Barbro E Andersson:

 – Jag tyceker att det är en bra målinriktning. Det gäller ju att vi kan fatta beslut som kan hålla över tiden. Det kan bli svårt, men jag tycker att vi kan gå in med den ambitionen.

Om det inte skulle gå att hitta en bred lösning, utan frågan kanske sköts till efter valet, skulle Lennart Owenius bli besviken:

 – Ja, det vore tråkigt, men i politik kan allt hända...


Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".