Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdcentraler ger vaccin

Långa köer till vaccination i Uppsala.

Fortfarande har många personer som tillhör riskgrupperna inte fått sitt vaccin mot den så kallade svininfluensan. Nu har landstinget beslutat att dessa personer ska kunna få sitt vaccin på vårdcentralerna.

Många av personerna som tillhör de medicinska riskgrupperna har enligt landstinget svårt att stå i kö länge, något landstinget nu hoppas att de ska slippa.

– Vi kan ju inte garantera att det inte finns köer på enstaka vårdcentraler, men vi tror att köerna kommer att bli oändligt mycket lindrigare på vårdcentralen, än i den modell vi hittills har haft, säger, Anders Björklind, chefsläkare i landstinget.

Från och med nästa vecka uppmanas personer i riskgrupperna att vända sig till den vårdcentral där man är listad för att få sitt vaccin, men vilken dag i nästa vecka kan landstinget inte ge besked om i dag.

– Vi vet ju inte själva vilken dag vi får vaccinet nästa vecka, men så fort vi vet det kommer vi att gå ut och med informationen, säger Anders Björklind.

Förra veckan fanns 120 konstaterade fall av svininfluensa i länet, hittills den här veckan är det 59 fall. Trycket är högt menar Anders Björklind. 

Samtidigt vaccineras fler och fler. Landstinget räknar med att ha vaccinerat 36 procent av befolkningen när veckan är slut. 

Men fortfarande har alltså inte alla i riskgrupperna fått vaccin.

Ångrar ni i dag att ni inte började vaccinera riskgrupper på alla vårdcentraler från början?

– Nej, vissa riskgrupper är ju väl definierade och hör till speciella mottagningar, men vi hade inte riktigt koll på alla länets riskgrupper. Det gynnade också riskgrupperna att vi kom igång med en bred vaccinering så fort som möjligt, för då minskar ju risken att bli smittad, säger Anders Björklind.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".