Enköping

Splittring inom alliansen

Den borgerliga alliansen i Enköping lyckades inte enas om ett gemensamt beslut om hur extrapengarna från staten skulle fördelas under kommunfullmäktige i veckan.

Folkpartiet valde att inte ställa upp på de andra allianspartiernas förslag och i stället drev Moderaterna, Centern och Kristdemokraterna på egen hand igenom sin linje.

Moderata finanskommunalrådet Anna Wiklund är kritisk mot Folkpartiets agerande.

– Jag tycker att det är märkligt. De valde att lämna och ville inte ens vara med och diskutera, säger hon. 

Betyder det här något för er övriga partier i majoriteten? 

– Vi har ju en majoritet utan Folkpartiet i kommunfullmäktige i Enköping, så vi klarar ju oss ändå. Det är hon som har valt att lämna, jag kan inte göra någon annan tolkning, säger Anna Wiklund (M). 

Med ”hon” menar Anna Wiklund Folkpartiets gruppledare i kommunfullmäktige, Sigbritt Dahlberg. 

Men Sigbritt Dahlberg menar att Folkpartiet inte fick komma in i ett tillräckligt tidigt skede av förhandlingarna om hur det extra statsbidraget skulle fördelas och att partiet därför inte fick chansen att samsas med övriga allianspartier. 

– Det förvånar mig att man är förundrade. Så fort vi fick vetskap om hur mycket pengar vi fick så ville vi diskutera det här med de andra partierna, men det fanns inte utrymme i tid till det, sa dem, säger Sigbritt Dahlberg (FP). 

Något som Anna Wiklund har en annan syn på. 

– Vi har ju gett dem alla förutsättningar. De har fått vara med, de har fått ta del av alla faktaunderlag och sedan skulle vi ta diskussionen utifrån det förslag som vi presenterade, säger hon.

Anna Wiklund menar alltså att Folkpartiet hade samma möjligheter Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna att påverka beslutet. 

– Det är Sigbritt Dahlberg som måste ta konsekvenserna om Folkpartiet inte vill vara med, det är hon som gruppledare som är ansvarig, säger Anna Wiklund. 

– Från Folkpartiets sida försöker vi fortsätta samarbeta. Vi är ju ett borgerligt parti, det finns ju ingen anledning för oss att ändra åsikt i det, säger Sigbritt Dahlberg.