Lärarna tror på enighet

Lärarna i Östhammars kommun ser positivt på en blocköverskridande överenskommelse om kommunens skolor och hoppas på att den innebär att byskolorna får vara kvar.

Hoppas gör också Hampus Bostrand. Han går i fjärde klass på nedläggningshotade Ekeby skola och trots att han bor precis utanför Alunda, vill han hellre gå i den lilla byskolan.

- Det är mysigt här. Man känner typ alla och det är god mat. Det finns mycket att göra.

Politikernas ambition är att skapa en plan för skolorna de närmaste fem eller tio åren. I planen ska det anges vilka skolor som blir kvar och vilka som ska läggas ner. Alliansen vill därför nå en överenskommelse över blockgränserna och socialdemokraterna välkomnar en gemensam lösning. Och det gör också lärarna på Ekeby skola.

- Det tycker jag låter väldigt skönt för att det här ahr vi levt med, att "åh, nu är mandatperioden slut, vad kommer att hända sedan?", säger pedagogen Anita Gavelin coh fortsätter:

- Nu är det ganska många barnfamiljer som finns här och jag vet att det är de som är på gång, som vill flytta hit, så att ska vi ha landsbygden kvar levande, då behöver skolorna finnas också.

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se