Sjöräddning till våren

I vår får Ekoln och norra Mälaren en egen sjöräddningsstation. Redan nu vid lunchtid inleds förberedelserna på allvar vid Skarholmen i Uppsala.

– Det är väl främst för att vi har så pass många fritidsbåtar och även kommersiell trafik som går. Vi bedömer att det finns någonstans mellan 2 000 till 3 000 båtar där ute i Uppsala-området, säger Göran Jaxéus, som är en av de frivilliga vid Sjöräddningssällskapet.

Ett läckande skrov, en brinnande båtmotor eller en skridsko åkare i en vak. Uppdragen för den nya sjöräddningsstationen kommer att variera. Hittills har området varit lite av en vit fläck på sjöräddningskartan. För att komma igång fort kommer en snabbgående båt av mindre modell lånas in av en annan sjöräddningsstation. Det kommer bli en intensiv vinter berättar Göran Jaxéus.

– Det som komma skall är ju dels att få in bidrag, sponsorer och resurser till att bygga i ordning vårt kontor. Sedan är det att jaga fram pengar till en ny egen båt. Sedan är det ett tredje ben: att se till att vi i gruppen blir påklädda utbildningsmässigt. Det är ju utbildning i allt från brand och personlig säkerhet till olycksfall och sjönära utbildningar som radar och navigation.

Rekryteringen av frivilliga som ska driva den nya stationen ideellt är i full gång. Bland de som anmält sig hittills finns en brokig skara män och kvinnor – allt från ambulanssjukvårdare och forskare till byggarbetare och företagsledare.

Till våren ska besättningarna vara redo att rycka ut dygnet runt med en kvarts varsel - oavsett om solen speglar sig på ytan eller om stormen viner i dimman. Konsulten Jörgen Gröndahl är med och drar igång stationen och ska bli sjöräddare.

– Jag brinner för det här. Jag tycker om att hjälpa människor och att vara på sjön. Jag vet vad det innebär att mista någon anhörig på sjön, så för mig är det här en viktigt fråga, att rädda liv.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se