Upplandsnytt granskar

Dålig koll av fosterhem

Kommunerna i länet gör inte kontinuerliga kontroller av fosterföräldrar i polisens register under tiden barn finns placerade. Det visar en granskning som Upplandsnytt gjort. Bristande registerkontroller har nyligen lett till att dömda fått ta hand om barn.

– Övervägande delen är bra, men det är den delen som inte är bra, som vi vill ha bort, säger Lars Waerner.
Hans barndom i fosterhem och på barnhem på 50-60-talen, beskriver han som "fruktansvärd".
– Varför skulle det ha upphört? Nej, det fortsätter än i dag, säger han.

Ett barn per klass tas omhand
För samhället fortsätter att placera barn. Motsvarande ett barn per klass har det någon gång under uppväxten så svårt hemma att samhället tar över när föräldrarna inte räcker till. Runt tre av fyra av de här barnen hamnar i fosterhem, enligt uppgifter från Socialstyrelsen.

För att stötta familjer och även för att upptäcka om barn far illa, som Lars gjorde, gör socialtjänsten idag minst två besök om året i familjer å pratar med både fosterföräldrarna och barnen. Hur kommuner tar fram och följer upp fosterföräldrar är i övrigt upp till dem själva.

Det finns brister i uppföljningen. Man vet inte alltid vad som händer inom fosterhemmets fyra väggar.

Kriminella har fått ha hand om barn
Den uppmärksammade nätpedofilen från Norduppland som dömdes till åtta års fängelse i år för sexövergrepp via nätet mot flickor - fick för ett antal år sedan i en Stockholmskommun ta hand om andras barn - trots att han redan då dömts för liknande brott.

Ett annat fall handlar om att en fosterförälder i länet dömdes för misshandel, utan att socialen fick reda på det. Först när han förra året misstänktes för ännu en misshandel uppdagades det här. Attendo individ och familj i Stockholm, anlitade familjen i det här fallet och erkänner att man gjort fel.

”Familjehem har möjlighet att var oärliga”
– Det har alltså hänt. Och det är sådant som inte ska hända, som vi på alla sätt försöker undvika. Sen är det här inte helt hundraprocentigt. Det kan slinka igenom och det är klart att familjehem som inte vill vara ärliga med oss – har ju en möjlighet att vara oärliga, säger Gert Persson som är chef för företagets fosterhemsplaceringar.

Samtliga kommuner i länet framhåller att man gör noggranna utredningar av familjerna innan de får bli fosterhem. De kollas bland annat mot polisens misstanke- och belastningsregister, kommunernas socialregister och ibland även kronofogden.

Utgår från att fosterföräldrar berättar
Men alla dessa kollar görs innan barnen kommer. Ingen av länets kommuner fortsätter sen att göra regelbundna registerkollar – trots att saker faktiskt kan hända under tiden.
– Vi har inte funderat i de banorna. Vi utgår väl från att det finns en sådan relation mellan socialsekreterare och familjehem att det kan vara en ganska öppen dialog, säger Klas Bäckman, socialsekreterare i Östhammars kommun.

Kritiserar bristande koll
Kommunernas socialtjänster, som har all rätt att göra registerkontrollerna, gör alltså inte det med jämna mellanrum. Något Lars Waerner är mycket kritisk till. Han tycker att socialtjänsten har ett naivt synsätt.
– Under tiden jag har barnen ska det ske en kontinuerlig kontroll i de register som behövs, säger han.

Ingen av länets kommuner gör kontinuerliga kontroller av fosterföräldrar i polisens register under tiden barnen finns placerade. Det visar en granskning som Upplansnytt gjort. Bristande registerkontroller har lett till att dömda nyligen fått ta hand om barn.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se