Pendeltåg till Stockholm

2012 kommer en ny pendeltågslinje att öppnas mellan Uppsala och Älvsjö i södra Stockholm, via Arlanda. Tågen kommer att stanna vid alla stationer längs sträckan. SL och UL, som kommer driva trafiken, räknar med två avgångar i timmen i vardera riktning.

– Det är fantastiskt bra, det innebär att vi får en direktförbindelse från Uppsala till Stockholms norra förorter. Det har vi haft ett behov av under lång tid. Vi har otroligt många bilpendlare där vi inte har kunnat erbjuda ett kollektivt alternativ, säger Fredrik Ahlstedt (M), styrelseordförande i UL.

När blir det aktuellt med de nya pendlingsmöjligheterna?

– Planen är nu augusti 2012. Jag skulle gärna köra igång det här imorgon, men det är en del saker som måste komma på plats. Vi ska beställa tåg och det är ganska långa leveranstider. Det här är ett behov som funnits i flera år, säger han.

Vad kommer det här kosta UL?

– Det kommer att kosta ett antal miljoner, exakt i dagsläget vet vi egentligen bara den totala summan. Hur mycket det kommer kosta påverkas av hur mycket Luftfartsverket kommer att bidra med och hur vi får till prissättningen på biljettsidan, säger Fredrik Ahlstedt (M).

I dag kom även Luftfartsverket med beskedet att det planeras avgifter för de privatpersoner som som kör bil till Arlanda. Anledningen är att flygplatsen måste få ner utsläppen. Miljöbilar kommer inte att omfattas av avgiften.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se