Upplandsnytt granskar

Rutiner för fosterhem ändras efter granskning

Nu ändrar Östhammars och Enköpings kommuner sina rutiner kring hur ofta man kollar sina fosterhem mot polisens misstanke- och belastningsregister.

För precis som alla andra kommuner i länet gör man i dag bara den här kollen innan barnet kommer till hemmet och inte under tiden barnet bor där.

- Vi vill vara säkra på att all vår personal kan garantera att barnen är säkra där de är, och det här är ett led i det. Jag tror att folk på gatan tror att vi har bättre koll än vad vi har, säger Eva Nilsson, som är utvecklingsledare vid Enköpings socialförvaltning.

Alla kommuner i länet gör noggranna utredningar av fosterföräldrar inför att ett barn hamnar hos dem. Man tar bland annat utdrag från polisen misstanke och belastningsregister, kollar kommunernas socialregister och ibland även kronofogden. Upplandsnytts granskning visar dock att den här registerkontrollen inte fortsätter sen, under tiden barnet bor där.

Och om man enbart förlitar sig på socialens besök i hemmet som görs två gånger om året, så kan man missa viktig information, tror Eva Nilsson.

- En del har barn placerade under många, många år, kanske tio-femton. Det hinner hända många säker i människors liv under den tiden. Det här är ett sätt att hela tiden ha det uppe på bordet

Förutom Enköping så vill också Östhammars kommun kolla fosterföräldrar mot polisregister oftare.

- Det är efter att du ställde den frågan, som vi nu kommer ha som en ny rutin att göra det regelbundet, säger Klas Bäckman, socialsekreterare i Östhammars kommun.

Några detaljerade riktlinjer för hur och vad kommunerna ska titta på hos fosterföräldrar finns inte. Det som står i socialtjänstlagen är att kommunerna har ansvar för att göra en grundlig utredning.

Ulrik Lindgren på socialdepartementet menar att det säger att man tyckt det varit tillräckligt hittills. Samtidigt välkomnar han Enköpings initiativ att göra upprepade kollar i polisens register.

- All ambitionshöjning från kommunernas sida när det gäller hur man processar, granskar och stödjer dem är bara att välkomna, säger han.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se