Sigtuna

Flyktingbarn blir kvar länge på korttidsboende

Trots att ensamkommande flyktingbarn bara ska behöva bo i ett tillfälligt boende några dygn innan de får komma till ett mer permanent boende, blir de ofta kvar på de tillfälliga boendena i upp till tre månader.

På ett av de här boendena i Sigtuna bor sedan nästan två och en halv månad, en 15-årig pojke från Afghanistan, som vill vara anonym:

– Det är inte roligt, här finns det för mycket folk, säger han.

– Jag har ju haft egna problem innan jag kom hit, alltså från oro, och jag tycker att här finns det för många människor, vad är det, 14-15 pers, tänk själv alltså, det är inte lätt att leva med så många.

Här i en alldeles vanlig villa i Sigtuna bor det ensamkommande pojkar mellan 13 och 17 år från flera länder. De flesta kommer nu från Afghanistan och Somalia. Här finns personal hela dygnet. Pojkarna delar rum tre eller fyra stycken.

– I den här avdelningen så har vi tre rum och en toalett, tre personer bor här i det här rummet, säger Muhamad Ali som arbetar på boendet.

Hit, precis som till de andra såkallade transitboendena som finns både här och i Solna kommer de direkt från Migrationsverket, och det är tänkt att de bara ska stanna några dygn innan de får komma till ett hem i någon kommun i Sverige som kan tänkas ta emot dem. Men det tar nu allt längre tid, säger Victor Portillo som är platschef på det här boendet.

– I själva verket så är de mellan två till tre månader just nu, säger Victor Portillo.)

I och med att de bor här så länge så hinner de starta ett liv med skola och kompisar, och det kan göra det jobbigt att sedan få börja om igen när de till slut blir placerade i en kommun.

– Vi berättar ju från början, så att det inte ska bli så dramatiskt, att det här är ett tillfälligt boende. Men det blir ju ändå så att de blir bra kompisar , de kanske hittar kompisar för livet här, och det är tråkigt att skiljas, det märks ibland vid avsked, säger säger Victor Portillo.

Pojken från Afghanistan har ett kort rakt svar på frågan hur han skulle vilja bo.

– I en familj som pratar svenska så att jag kan lära mig språket.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se