Ny gräns för energidryck

Allt fler livsmedelsbutiker i Uppsala inför åldergräns på 18 år för att köpa energidryck.

I går var det dags för Coop att börja med 18-årsgräns och sen tidigare har bland annat Pressbyrån, Hemköp och flera ICA-handlare satt stopp för ungdomar som vill handla energidrycker.

Roger Dahlgren är butikschef på Coop Konsum i Luthagen, dit många elever från Tiundaskolan kommer.

– Jag tycker att det är bra. Ungdomar ska inte dricka energidrycker, det står ju en sådan rekommendation på burkarna också. Men i och med att det inte finns någon lag i dag, så tycker jag att det är bra att vi tar det beslutet.

Tycker du att det borde finnas en generell lag?

– Om det nu är så farligt som det påstås, så tycker jag det, men det råder det ju delade meningar om. Jag har egentligen ingen uppfattning i den frågan.

Julia Constanda går i åttan på Tiundaskolan. Hon köper energidryck ibland, men tycker att det är bra att matbutiken i närheten av skolan har infört en 18-årsgräns.

– En del i min klass köper energidrycker hela tiden, så jag tycker att det är bra.

Hur ofta brukar de dricka energidrycker?

– Förut var det nästan varje dag, de brukade köpa stora mängder inför att de ska sätta sig och spela på datorn, men nu är det inte lika ofta längre, säger Julia Constanda.

Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket berättar vad som händer om man får i sig för mycket koffein. 

– Om man dricker mycket energidryck får man en mild koffeinförgiftning, då kan man få hjärtklappning, sömnbesvär, man blir yr i huvudet, illamående och så vidare.

Är det lämpligt för vuxna att dricka energidryck?

– Ja, det kan man ju också fråga sig egentligen. Vi dricker ju i och för sig kaffe, men energidrycker innehåller ju också mycket socker, så egentligen kanske det är en onödig vara.

Funderar Livsmedelsverket på att avråda helt från energidrycker framöver?

– Vi har ju råd kring energidrycker och det är att man inte ska använda dem vid träning och vid fysisk aktivitet, inte heller som törstsläckare och inte i kombination med alkohol. Koffein har en vätskedrivande effekt och i samband med träning kan man riskera att bli uttorkad, säger Emma Halldin Ankarberg.

Christine Odén
christine.oden@sr.se