Upplandsnytt granskar

Arbetssätt föråldrat

Den metod som länets kommuner använder, Kälvestenmetoden, för att hitta bra fosterfamiljer är inte baserad på forskning och dessutom föråldrad.

Klas Bäckman är socialsekreterare i Östhammars kommun och är inte i dag helt säker på att han hittar rätt fosterhem åt de barn han ska placera.

- Nej, det kan vi inte vara, utan det visar sig i efterhand. Är det ett val som inte var bra, är det framför allt en påfrestning för barnet som måste omplaceras. Det finns bara förlorare på att vi misslyckas med rekryteringen.

Kälvestenmetoden, som alla länets kommuner använder sig av för att ta fram bra fosterfamiljer utvecklades under 70-talet. Men socialsekreterare runt om i landet har till socialstyrelsen påpekat brister i den här metoden och menar att den inte är anpassad till dagens samhälle som idag exempelvis är mer mångkulturellt än då metoden kom till.

I dag har motsvarande ett barn per klass det någon gång under uppväxten så svårt hemma att samhället tar över när föräldrarna inte räcker till. Runt tre av fyra av de här barnen hamnar i fosterhem.

Men någon modern metod och forskning kring hur man får fram bra familjer till dessa barn finns alltså inte idag. Det berättar Pia Kyhle Westermark på socialstyrelsen.

- Det är ett generellt problem inom socialtjänsten, att man arbetar med instrument som inte är utvärderade.

Eftersom Kälvestenmetoden inte är uppdaterad har kommuner lagt till och gjort egna varianter på den berättar hon. I Enköping till exempel, vill man förutom att göra utredningar, kontinuerligt börja kolla all personal inom socialförvaltningen, däribland fosterhemmen, mot bland annat polisens register. Det kunde Upplandsnytt berätta igår. Eva Nilsson är utvecklingsledare där.

- Så länge vi jobbar med utredningsmetoder som vi inte vet vad de ger för resultat så finns det anledning att också använda uppgiftställen för att kontrollera hur det ser ut hos folk, säger hon.

I vår granskning om de utredningar och uppföljning som görs på fosterhemmen kommer det fram att utredningarnas omfattning kan se mycket olika ut i kommuner.

Något som Socialstyrelsen också har uppmärksammat. De har nu i uppdrag att ta fram en ny metod som ska användas i landet.

- Om man utreder familjen på olika sätt i olika kommuner så blir det ojämlikt och det ska vi inte utsätta de här barnen för.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

KÄLVESTENMETODEN

  • Bygger framförallt på en djupintervju.
  • Utformades av Anna-Lisa Kälvesten och Graziella Meldahl.
  • Används både i kommunal och privat verksamhet.
  • Intervjun består av två delar; den ena tar upp frågor som rör individens historia och den andra innehåller frågor om individens nuvarande situation.
  • Den genomförs med familjehemsföräldrarna var för sig.
  • Intervjuaren, fyller i svaren på frågorna som sedan tolkas av en utomstående psykolog.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.