Enköping

Borgerlig allians utan FP

Folkpartiet är inte längre en del av den borgerliga alliansen i Enköping, enligt kommunalrådet Åke Hedén (C). Men Sigbritt Dahlberg (FP) säger till Upplandsnytt att Folkpartiet hade velat fortsätta samarbetet.

Folkpartiet drev en egen linje när budgeten för 2010 var uppe i kommunfullmäktige förra veckan. Enligt Sigbritt Dahlberg berodde det på att partiet inte bjudits in i diskussionerna om hur extrapengarna från regeringen för nästa år ska fördelas.

I dag säger Åke Hedén att Folkpartiets beslut att driva en egen linje inte kan tolkas på annat sätt än att partiet lämnat det borgerliga allianssamarbetet i kommunen.

– Om man utgör ett majoritetsblock är budgeten det viktigaste ärendet där man måste skapa en majoritet. Det går inte att tolka det på något annat sätt än att Sigbritt Dahlberg och Folkpartiet valde att lämna allianssamarbetet i Enköping, säger Åke Hedén (C).

Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna behåller majoriteten i kommunfullmäktige, även utan Folkpartiet och Åke Hedén tror inte att alliansen kommer att påverkas särskilt mycket av den nya konstellationen.

Men enligt Sigbritt Dahlberg har Folkpartiet inte valt att lämna den borgerliga alliansen, utan bara haft en avvikande inställning i enskild fråga.

– Vi har inte lämnat någon allians, vi vill fortfarande samarbeta med borgeliga partier. Vi hade en lite avvikande åsikt om nio av de 29 miljonerna. Då protesterade de vilt och hotade om att vi skulle kastas ut och så vidare, säger hon till Upplandsnytt.

Vad menar du med att de hotade?

– Ja, jag upplever det som ett hot när det säger att "nu har ni gått för långt" och "nu ska ni kastas ut", det anser jag vara ett hot. I går fick jag ett mail från Anna Wiklund där hon skriver att de nu har för avsikt att ombilda kommunstyrelsen och på den vägen är det, säger Sigbritt Dahlberg (FP).

Johan Tjerneng
johan.tjerneng@sr.se