Unik dinosaurie kopieras

Just nu är ett gäng japanska tekniker på plats i Uppsala för att göra en komplett avgjutning av det unika dinosaurieskelett som finns bevarat på Evolutionsmuseet i Uppsala.

Dinosaurieskelettet är 12 meter högt och tillhör den växtätande arten Euhelopus zdansky, som levde i Asien under den tidiga kritaperioden.

– Det är en Lillefot från Lillefot-filmerna, för att använda sig av termer som många känner igen. Den är ganska gullig och hade varit perfekt att ha i trädgården, säger Jan Ove Ebbestad, intendent på Evolutionsmuseet vid Uppsala Universitet.

Just det här exemplaret var liten för sin art, Euhelopus zdanskyn tros ha kunnat bli så hög som 40 meter.

Skelettet är det enda som finns bevarat i hela världen av den asiatiska arten, vilket förklarar det stora intresse för det.

Kopian som nu ska avgjutas är tänkt att bistå forskare med viktig information om dinosauriegruppens utveckling och ska så småningom ställas ut på Japans största dinosauriemuseum.

En grupp från ett svenskt filmföretag kommer att göra en ytterligare kopia av skelettet.

– Det ska bli spännande att se hur vi ska få ner skelettet, den monterades på sin ställning 1930 och vi har ingen aning om hur de fick upp den. Hur vi ska få ned den är en utmaning som vi kliar oss i huvudet med just nu, säger Jan Ove Ebbestad.

Åsa Wistedt
asa.wistedt@sr.se