Jobb försvinner på UNT

Tjänster inom administrationen försvinner från AB Upsala Nya Tidning när delar av verksamheten flyttas till Norrköping.

Det är resultatet av sammangåendet mellan UNT och Norrköping Tidningars Media som blev klar tidigare i höst och träder i kraft vid årsskiftet.

Personalen på tidningen fick beskedet vid ett möte på eftermiddagen. De tjänster som ska bort finns bland annat inom IT, ekonomi och annonsproduktion. Det är i nuläget oklart hur många anställda som kommer att beröras.

– Vi är väldigt oroliga för att det här kommer att påverka vår verksamhet menligt. För redaktionens del handlar det särskilt om att man flyttar IT-supporten och IT-avdelningen ned till Norrköping. Det kommer att ställa till problem på redaktionen, det är det ingen tvekan om, säger Johannes Nesser, ordförande i journalistklubben. 

Hans-Erik Schops är arbetsplatsombud för Unionen och grafisk formgivare.

– Det känns tråkigt. Vi har nyss avslutat ett stort sparpaket på tidningen, som drogs i gång förra hösten och blev klart nu i september. Och så kommer nästa paket direkt på, det är jobbigt. Vi vet inte exakt hur många tjänster det handlar om, men vi tror att det rör sig om 30-40 stycken, säger han. 

Fackliga förhandlingar inleds i morgon och först när de är klara kommer besked om hur många tjänster som ska bort.

– Tyvärr blir det en jobbig december för många här, eftersom man inte vet och får gå i ovisshet över jul, säger Hans-Erik Schops.

Personalen fick även information om att ytterligare besparingar på själva redaktionen kan vara att vänta.

– Vi fick beskedet att det sannolikt blir ett nytt sparpaket på redaktionen nästa år. Det kommer att synas direkt i tidningen, det finns inget kvar att skära på, säger Johannes Nesser.

UNT:s vd Dan Lannerö säger till Upplandsnytt att han inte kan sia om några framtida personalneddragningar, men att de som presenterades i dag inte kommer att försämra tidningens kvalitet. 

– Om vi inte hade genomfört de här åtgärderna skulle vi kunna hamna i en situation där vi har tvungna att göra helt andra dramatiska förändringar som skulle kunna påverka produkten på ett mycket mer negativt sätt, säger Dan Lannerö.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se