Kritik mot inspektioner på svenska grisgårdar

De inspektioner som i dagarna görs av 40 svenska grisgårdar är inte trovärdiga. Det menar bland andra Jan-Erik Andersson som i 18 år var djurskyddsinspektör i Uppsala.

Han och andra påpekar att inspektionerna ska göras av köttbranschens egna veterinärer i företaget Svenska Djurhälsovården.

- Under mina år som djurskyddsinspektör har jag aldrig uppfattat att Svenska Djurhälsovården överhuvudtaget arbetar med djurskydd. De allra flesta ser bara till kundrelationen man har med sin uppdragsgivare, som faktiskt är lantbrukaren och inte till djurens bästa, säger Jan-Erik Andersson. 

När Svenska Djurhälsovårdens veterinärer nu på uppdrag av Scan ska granska 40 grisgårdar som enligt Djurrättsalliansens dokumentation har brister i djurskyddet är det sina egna kunder de granskar. Kunder som när som helst kan säga upp deras tjänster Besöken är dessutom föranmälda.

- Man får väl anta att de nu städar upp och gör snyggt inför de här föranmälda inspektionerna. Att de här gårdarna blir godkända väldigt snart är nog helt uppenbart, säger Jan-Erik Andersson, före detta djurskyddsinspektör.