"Polisen gör för lite"

Villainbrotten ökar i länet och under dagen har flera lyssnare hört av sig på webben och riktat kritik mot att polisen inte gör tillräckligt vid inbrott. I ett fall hade de inte ens tid att fråga grannarna om vittnesuppgifter.

– Den kritiken tar vi på största allvar. Jag kan ju säga det att när ett inbrott anmäls till oss så är en viktig del att göra tekniska undersökningar på brottsplatsen. Vi knackar dörr. Vi lägger meddelanden i brevlådor. Vi försöker hämta in information ifrån boende i området om vad man möjligen kan ha sett och gjort för iakttagelser, säger Christer Nordström, presstalesman på Uppsalapolisen.

Men är det alltid så att ni knackar dörr och pratar med grannar?

– Så långt det är möjligt så ska det ske. Det kan finnas undantag där det inte är gjort, men normalt sett så ska den rutinen alltid äga rum. Jag har förståelse för att allmänheten funderar, vad gör polisen egentligen. Men vi arbetar så snabbt och så effektivt som det bara är möjligt.

Allt från datorer till smycken har stulits vid de inbrott som begåtts den senaste tiden. Och trots att flera personer nyligen gripits och häktats misstänkta för några av inbrotten så är det inte vanligt att polisen lyckas lösa inbrotten.

– Ja, uppklarningsprocenten är naturligtvis låg och det är naturligtvis inte acceptabelt. Men det här är läget, säger Christer Nordtsröm.

Kritik har också kommit från Sveriges Radio Upplands lyssnare om att straffet för de som gör inbrott är för lågt, något som Christer Nordström håller med om.

– Polismyndigheten i Uppsala län har vid åtskilliga tillfällen både gripit och identifierat inbrottstjuvar på olika sätt, men det råder ingen tvekan om att på sina håll så råder det svängdörrar. Och vi är naturligtvis oerhört frustrerade över att påföljdssystemet är så lågt att det här skrämmer ingen från att begå de här brotten.

Matilda Hector
matilda.hector@sr.se