Bilbränder misstänks vara bedrägerier

Flera fall av misstänkta försäkrings- bedrägerier utreds just nu efter höstens alla bilbränder i Uppsala.
-Vi har haft några fall i Uppsala där vi tror oss se att man har försökt sig på ett försäkrings- bedrägeri så att säga i skydd av den allmänna trenden med bilbränder, säger Ulf Bäckman på försäkringsbolaget If.

Upplandsnytt har varit i kontakt med företrädare för några av de större aktörerna i försäkringsbranschen. De flesta synar varje bilbrand brand noga för att kunna avslöja försök till bedrägerier. Det gör även polisen, säger kommissarie Christer Nordström som är presstalesman på Uppsalapolisen.

 – Erfarenheten visar att det finns de som tar tillfället i akt när man får en hel serie bränder. Vi tittar på de som drabbas av bränderna, men vi har inget konkret fall där vi direkt kan säga att det är försäkringsbedrägeri.

 – Vi har alltid specialbevakning på just bränder i bilar, säger Susanne Fagerberg på Länsförsäkringar i Uppsala. Det har förekommit, och förekommer, bedrägerier. Under den här perioden har vi på det sättet följt de fallen extra noga.

Hittills har Länsförsäkringar inte hittat några misstänkta bedrägerier. Försäkringsbolaget Sveland har däremot flera misstänkta ärenden. Det handlar dels om bilar som plötsligt börjat brinna efter att ägarna uppgraderat från halv- till helförsäkring. Dels om helt nya kunder vars bilar börjat brinna kort tid efter att försäkringen tecknats. Marknadschefen Torbjörn Carlsson säger i en kommentar att det är mycket kostsamt att utreda den här typen av misstankar och att det svårt med bevisen.

På IF utreder man just nu flera misstänkta fall och man tvekar inte att överlämna materialet till polisen.

 – Upptäcker vi att det är en fabricerad brand betalar vi inte ut någon ersättning och är det ett solklart bedrägeri så polisanmäler vi också, säger infromationschefen Ulf Bäckman.


August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se