Poliser kraschar bilar

Kostnaderna för kraschade polisbilar skenar och trafikolyckor är ett växande arbetsmiljöproblem för poliser i yttre tjänst. Det framgår av en ny riksomfattande rapport.

Gunnar Edlund, verksamhetscontroller vid Uppsalapolisen, säger att en orsak är att polisskolans förarutbildning inte hållit måttet på många år.

- Vi har haft en egen utbildning, den vågar jag säga har hållit mycket hög kvalitet. Där är vad vi  gjort, men det har uppenbarligen inte hjälpt till, säger han.

Uppsalapolisen nöjer sig inte med den nya nationella förarutbildning som kommer till polisskolan nästa år, utan ska nu ta till krafttag för att vända trenden. För kostnaden för skadade polisbilar i länet har ökat från 1,6 miljoner 2007 till 2,2 miljoner i år. Det kan jämföras med ambulanssjukvården, där notan landar på 140 000 kronor, trots att de oftare kör under tidspress, än polisen.

Många av tillbuden sker inte vid de riskfyllda körningarna när polisbilarna är på utryckning utan vid vanlig körning.

Olyckor i polisgaraget
Tre huvudförklaringar bakom olycksstatistiken kan vara att trafiken tätnat, att bilarna blivit större och snabbare, men också att poliserna tar körkort senare. Därför har de mindre körvana och därför är mindre skickliga bilförare i dag.

- Många av olyckorna är svåra att förklara på något annat sätt, än att den som åstadkommit den har varit klumpig. En ganska vanlig olycksplats är polishusets garage. Där skrapar man i sidor och kör in i väggar. Sedan har vi trottoarkanter som påfallande ofta skadar däck och fälg, berättar Gunnar Edlund.

75 poliser skadades i olyckor med polisfordon i länet de senaste tio åren, visar den nya rapporten. Vid två tredjedelar av fallen var polisbilen vållande och trenden är att tillbuden ökar.

Polisförbundets ordförande i länet, Anna Ramsten, pekar på att facket tillsammans med arbetsgivaren ser över hur man kan jobba lokalt med att minska olyckorna och förbättra förarutbildningen:

- Jag känner att myndigheten här tar det på högsta allvar och vi gör det definitivt, säger Anna Ramsten.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se