Skattefusk vanligt

Svarta pengar och utebliven skatt för 23 miljoner kronor i Uppsala, Sörmlands och Västmanlands län. Det har Skatteverket upptäckt i en granskning.

Myndigheten har granskat caféer, restauranger, optiker och andra företag som jobbar med kontanter.

Uppfinningsrikedomen är stor bland dem som vill stoppa pengar i egen ficka utan att skatta berättar Eleonor Stenlund, projektledare i Mälardalen för Skatteverkets granskning av kontanthandeln.

--Ja det har varit lite olika fusk som vi har kunnat se – alltifrån att kassaapparaterna har varit inställda på att det går att fuska, till att bara lägga ner pengarna direkt i kassalådan utan att slå in, till att använda fuskprogram där man krymper försäljningen i efterhand.

 Under de senaste 1,5 åren har Skatteverket gjort nedslag på ett urval av företag i hela Sverige som tar emot mynt och sedlar i sin handel. Resultatet för Sörmland, Västmanland och Uppsala är att 50 företagare har polisanmälts, och åklagare ska avgöra om det blir åtal, som kan leda till fängelse. Totalt i regionen är det 23 miljoner i skattepengar som inte har betalats in på grund av fusk. För hela Sverige är siffran 500 miljoner.

Men eftersom det här inte är nån heltäckande granskning finns det säkert många fler miljoner att hämta, om man får alla som fuskar att sluta med det och Skatteverket fortsätter göra riktade granskningar, berättar Eleonor Stenlund.

– Vi kommer också ha kontroller där vi är ute anonymt och gör provköp som vanliga kunder och se om vi får ett kvitto, som lagen ju säger att alla kunder måste erbjudas.

I längden skulle den här typen av skattefusk kunna minska om färre personer betalade i sedlar och mynt, avslutar hon.

– Det är väl någonting som diskuteras naturligtvis, att det är lättare att följa pengar om man inte har kontanter, säger Eleonor Stenlund.

Henrik Jansson
henrik.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista