"Inga brott av polisen"

Åklagare vid enheten för polismål i Göteborg har lagt ner nästan alla av de dryga tiotalet fall där poliser anmälts för övervåld vid oroligheterna i Uppsala i höstas.

Vice chefsåklagare Bengt Landahl anser sig inte kunna styrka brott:
– De upploppsliknande förhållanden som rådde, i ett sådant läge har polisen långtgående möjligheter att använda våld och det är vad man gjort. Ingen polis har som jag bedömer det överskridit detta, säger han.

Den första anmälningen som kom in gällde en person som blivit slagen med batong av tre poliser och sprejad med pepparsprej. Andra anmälningar gäller hundbett från polishundar.

Utredningen har gått ut på att åklagarna rest till Uppsala och träffat polis och åklagare som gett sin version av vad som hände under oroligheterna. Åklagarna har fått läsa polisrapporter, protokoll och förhör med berörda parter, samt ha sett mobilfilmer.

Slutsatsen de drar – är alltså att polisen inte använt mer våld än situationen krävt. Åklagarna har inte i något fall själva pratat med anmälarna, eller eventuella vittnen på plats, som inte var poliser.

Varför har man inte gjort det?
– Jag har inte ansett det vara nödvändigt.

För att polisens bild är den korrekta?
– Ja, det är min uppfattning.

Flera personer har också polisanmält rasistiska tillmälen från polisen, som hets mot folkgrupp.
– En har sagt att han blivit kallad ”svartskalle” och ”blattejävel”. Och det har väl gått in i det allmänna beslutet att inte inleda förundersökning.

Men då har man ju från åklagarmyndighetens sida sagt att det är okej att använda den typen av ord?
– Ja, men det finns ingen uppgift om vem som har gjort det här och därför så har jag inte sett någon anledning att vidare forska efter det. I den situation som förelåg när det här uttalades så finns inga förutsättningar att spåra vederbörande.

Så då låter man det passera?
– Ja.

Det har varit svårt att spåra vad som hänt med alla ärenden eftersom åklagarna inte riktigt minns vilka ärenden de haft. Men nu återstår tre anmälningar gällande polisövervåld i Stenhagen. Där har åklagarna ännu inte bestämt om de ska gå vidare, eller inte.

Lägger ni ner tillräckligt med tid att utreda anmälningar mot polisövervåld?
– Ja, det gör vi.

Och man jämför med hur mycket utredningsresurser som går åt till att utreda t ex våld mot tjänsteman?
– Min uppfattning är att vi utreder det här på ett korrekt sätt.

Är det någon idé att anmäla polisen om man tycker att man gjort fel och använt för mycket våld?
– Ja, det tycker jag. Men man får ju räkna med att det väldigt ofta blir ett beslut som i det här fallet.

Varför får man räkna med det?
– Poliserna är ju de som ska hålla ordningen där och är väl medvetna om var gränserna går för våldsanvändning och jag vill påstå att i de fall jag sett så har polisen hållit sig inom de ramarna. Därför ska ingen förundersökning inledas, och om den gör det ska den läggas ned.

Minst en person som anmält polisen för övervåld har polisen släppta alla misstankar mot. I övrigt är många av anmälarna själva misstänkta för våldsamt upplopp. I den polisutredningen säger åklagaren att ett beslut om åtal eller nedlagd förundersökning kan väntas tidigast vid årsskiftet.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista