Lurar med julklappar

Nu, inför jul, vill många av oss köpa våra julklappar på internet. Det går fort att beställa hemifrån och man slipper trängseln i affärerna. Men det gäller att vara på sin vakt.

Det är såklart lätt att beställa julklappar via internet och dessutom är det lycka när man hittar en billig tv, kamera eller datorspel. Men så är det också lätt att bli lurad. Plötsligt är pengarna man har betalat in borta och den beställda varan ser man inte röken av.

Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, har några enkla råd att ge för att avslöja bluff-företagen.

– Vanligt sunt bondförnuft brukar räcka långt. Hittar man varor som är extremt billiga så får man tänka efter en extra gång. Det finns också diskussionsforum och sajter där man kan fråga efter företagsnamnet och då får man rätt omgående svar om det är problem med leveranser och annat, säger han till Upplandsnytt.

Organisationsnummer, är det något man ska tänka på?

– Ja, men om man beställer från utlandet så är det mindre viktigt. Gå ut på sajterna och titta, skicka ut företagsnamnet och se vilka svar du får, hur de har levererat, säger Dick Malmlund, Svensk Handel.

Carina Lindskog
carina.lindskog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista