"Dagisbrist känns igen"

Bristen på förskoleplatser i Uppsalas centrala delar är en trend som känns igen från andra städer, menar Uppsalaforskare.

Uppsalas stadsplanerare har missbedömt vilka det är som flyttar in de nybyggda lägenheterna inne i stan. Det berättade Upplandsnytt om förra veckan.

Istället för äldre så kom barnfamiljerna, precis tvärt om än vad man trodde. Men samma trend har man tidigare kunnat se i andra storstäder berättar Eva Sandstedt, professor i bostads- och urbansociologi vid Uppsala universitet.

- Både i Hammarby Sjöstad i Stockholm och i Bo-01 i Malmö så hände precis samma process som här i Uppsala, nämligen att de kom att vara mycket yngre människor som flyttade in och flera då med barn.

Hade man då inte kunnat lära något av det?

- Jo, det hade man kunnat göra men då skulle man vara ganska öppen och vinna gehör för sina annorlunda idéer, förklara Eva Sandstedt.

Den dåvarande synen på flyttströmmar, när de nya lägeneheterna planerades, var att de äldre skulle vilja sälja sin villor, flytta till mindre inne i stan och lämna husen till en ny generation. Men deras prognoser slog helt fel.

- Äldre flyttar inte på sig så gärna utan bor gärna kvar. Det visar all forskning också att det är en stor trögrörlighet bland äldre.

Varför är det så?

- Man identifierar sig med boendet som man länge har bott i och man har anpassat sig ekonomiskt till den här situationen så det finns sällan någon anledning att flytta, säger hon.

De äldre väljer alltså att bo kvar i sina hus och nu visar det sig också att de yngre inte är lika intresserade av villatomterna lite utanför stan. Det berättar fastighetsnämndens moderata ordförande Lars-Gunnar karlsson.

- Där man kanske förr på fem försäljningar hade fyra barnfamiljer så kanske man bara har två idag. Det är en tydlig trend.

Att barnfamiljerna allt mer väljer lägenheter i centrum har lett till att det nu fattas en massa förskoleplatser i centrum i Uppsala. Fastighetsnämnden tänker därför i kommande nybyggnationer inne i stan se till att det i botten av lägenhetshusen byggs flera förskoleavdelningar. Men Eva Sandstedt tycker att kommunen ska tänka ett varv till.

- Frågan är ju hur länge den här trenden håller i sig. Man kanske ska vara lite försiktig, tänka efter och räkna rätt noga på det hela redan nu och sedan stå öppen för att olika saker kan hända.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista