Tryggt boende blir av

Från i mars i år kommer det att finnas en ny typ av bostad för äldre i Uppsala, där man kan få mer service än i en vanlig lägenhet, men inte någon vård. Uppsalahems styrelse har i dag fattat beslut om de första trygghetsbostäderna.

– Alla bostäder ska vara trygga, men det som utmärker den här boendeformen är att det inte bara handlar om just den fysiska tryggheten, utan att du ska veta att det finns någon som tittar till dig, någon som du kan prata med. Det är den sociala tryggheten i ett vidare perspektiv som vi räknar med att bygga in här, säger Peter Nordgren, Uppsalahems styrelseordförande.

Uppsalahem och Uppsala kommun inleder ett samarbete för en planerad utbyggnad av den nya boendeformen, där lägenheterna är anpassade, där det finns gemensamhetsutrymmen och en värd eller värdinna och som man ska vara minst 70 år för att få flytta in i.

Uppsalahem kommer att bygga nytt och bygga om. De första lägenheterna som blir klara är det gamla servicehuset Ramund i Luthagen som byggs om.

Äldrenämndens ordförande, kristdemokraten Gustaf von Essen är övertygad om att efterfrågan kommer att vara stor och säger att de redan har uppemot 500 intresseanmälningar.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista