Jerzy Sarnecki. Foto: Scanpix

"Svårt få upprättelse"

Kriminologen Jerzy Sarnecki är inte alls är förvånad över att nästan alla utredningar gällande polisövervåld under höstens oroligheter lagts ner. Men han säger att han nu lutar åt att en ny, oberoende myndighet borde sköta polisanmälningar mot polisen.

I fredags berättade vi att nästan alla polisanmälningar om övervåld från polisens sida vid oroligheterna i Gottsunda/Valsätra och Stenhagen i höstas lagts ner. Det förvånar inte Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, eftersom ytterst få anmälningar mot polisen leder till åtal och fällande dom.

Men - det är ett förhållande som bekymrar honom.
– Jag tror att många anmälningar mot polisen är okynnesanmälningar, och många gånger har man inte rätt att kräva upprättelse. Men det finns nog åtskilliga fall där man borde få upprättelse, men inte får det och det är bekymmersamt, säger han.

I dag utreds anmälningar mot polisen av polisens egna internutredare. I vårt fall sitter de i Västerås och deras arbete leds av åklagare vid enheten för polismål i Göteborg. Åklagaren Bengt Landahl var en av två åklagare som lett utredningarna av anmälningarna mot polisen i Uppsala gällande övervåld vid polisingripanden vid oroligheterna i höstas. Han säger att orsaken till att nästan alla utredningar nu lagts ner – är att man inte kunnat styrka brott.

– Vid de upploppsliknande förhållanden som rådde, i ett sådant läge har polisen långtgående möjligheter att använda våld och det är vad man gjort. Ingen polis har som jag bedömer det överskridit detta, säger han.

Åklagarna har träffat polis och åklagare och hört deras version av vad som hände under oroligheterna. Dom har också fått läsa polisrapporter, protokoll och förhör med berörda parter, samt ha sett mobilfilmer.

Åklagarna har inte i något fall själva pratat med anmälarna, eller eventuella vittnen på plats, som inte var poliser.
Varför har man inte gjort det?
– Jag har inte ansett det vara nödvändigt.

För att polisens bild är den korrekta?
– Ja, det är min uppfattning.

Men Jerzy Sarnecki är inte lika snabb att slå fast att polisens bild alltid är den sanna. Han är tveksam till om utredningen blir nog objektiv som det är i dag. Från och till har det diskuterats om en ny, oberoende, myndighet borde inrättas för att höja rättssäkerheten för den som anmäler polisen. Han tycker det är en lockande idé:

Vad skulle man vinna på det?
– Något större oberoende och något större trovärdighet. Det här är väldigt svåra saker, men jag börjar ändå luta mot att det kanske är bättre än det system vi har i dag. Det har varit för många fall där det visat sig att de här ärendena inte skötts tillräckligt bra, säger Jerzy Sarnecki.

Ulla de Verdier
ulla.deverdier@sr.se
Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista