Stor splittring i Håbo

Den politiska splittringen i Håbo kommun visade sig tydligt när kommunfullmäktige i går kväll i Bålsta skulle ta budgeten för nästa år. Hela sex olika budgetförslag fanns att ta ställning till, och fem av dem lades fram först under mötet utan att de andra partierna fått chansen att studera dem i förväg.
Vad tycker du om röran i Håbo?

Kommunstyrelsens ordförande moderaten Nina Lagh var kritisk mot partiernas agerande:

- Jag vill börja med att beklaga att fem partier här inne lägger varsin budget. Hur i hela fridens namn ska vi kunna beakta dem? Hade något av de alternativa förslagen varit känt tidigare så hade det varit väldigt, väldigt mycket lättare att möjligen kunna komma överens i en och annan fråga, konstaterade hon.

Det är Nina Laghs Moderaterna som numera styr numera Håbo som en borgerlig minoritet, med Kristdemokraterna som enda partner sen både Folkpartiet och det lokala Bålstapartiet fallit ifrån under mandatperioden. Att det handlar om en kommun utan tydlig majoritet var mycket märkbart under fullmäktigemötet i går kväll. Minoritetsstyret, Moderaterna och Kristdemokraterna, kom med sitt gemensamma budgetförslag, men i övrigt la Folkpartiet sitt förslag, Centern sitt, Miljöpartiet sitt och Socialdemokraterna sitt. Bålstapartiet stod i praktiken för ytterligare ett alternativ genom att kräva en rad tillägg till kommunledningens förslag.

Till slut kunde minoritetsstyret trots allt i stora stycken få igenom sin budget. Nina Lagh var kritisk mot de många, som hon tyckte, spretiga förslagen, men på den punkten fick hon snabbt mothugg från tidigare samarbetspartnern Bålstapartiet.

- Hade du valt att vårda majoriteten eller skaffat en ny majoritet så hade det inte varit så spretigt. Som läget är nu är det klart att det blir spretigt och att du är förvånad, det förvånar mig, sade Sjunne Green i Bålstapartiet.

Agneta Hägglund (S) tog chansen att haka på:

- Det är i dag en havererad majoritet. Det är inte vårt fel. Det finns ingen politisk ledning, därav ser det ut som det gör, sade hon från talarstolen. 

Socialdemokraterna ville ge extrapengar till skolan, medan Moderaterna ansåg det nödvändigt att hushålla. Nu blev det trots allt 2 miljoner extra till skolan genom Bålstapartiet. Bålstapartiets ledare Owe Fröjd ställde i går kväll, i egenskap av ordförande i kommunfullmäktige, olika förslag mot varann på ett sätt som gynnade det egna partiet. Förutom extrapengar till skolan drev han på det sättet också igenom mer pengar till bl a äldreomsorgen och till ett återöppnande av ungdomens hus Borgen. Flera borgerliga partier protesterade högljutt mot Fröjds agerande och förklarade att de tänkte överklaga alla tilläggsbesluten han drev igenom. Också Nina Lagh ifrågasätter handlandet.

- Jag håller med om protesterna, men jag tycker det är viktigt att komma ihåg att sannolikt hade förslagen gått igenom i alla fall, menar Nina Lagh (M).

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista