Fullt på akuten

Många fick vänta på akut hjälp vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Ett hundratal av dem har skadat sig i samband med halkan. En man har omkommit i en trafikolycka.

- Det är väldigt många fler patienter än det brukar vara, som halkat omkull bland annat, säger Elize Leto, gruppchef på akuten.

Vid halv ett-tiden satt 63 personer och väntade på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, vilket är dubbelt så många som i vanliga fall. Hälften av dem som väntade då ville till ortopeden och enligt verksamhetschefen på akutmottagningen, Urban Säfwenberg, har man satt in ett extra läkarlag och ändrat röntgenrutinerna för att hinna med dem som kommer till akuten.

Christina Lundmark, avdelningschef vid akutmottagningen säger att patienterna strömmar in och uppmanar invånare att vara extra försiktiga när de beger sig hem efter jobbet.

Det har varit många trafikolyckor under förmiddagen och morgonen. Den allvarligaste var en lastbil och en personbil som kolliderade på länsväg 600, gamla E4:an, vid Bälingeavfarten strax efter halv elva. Mannen i personbilen omkom i olyckan.

Kring halv två åkte två lastbilar i diket, den första var en sopbil i Ängeby utanför Storvreta och den andra en lastbil som transporterade gas, strax norr om Snesslinge på riksväg 76. Gasbilen ligger fortfarande brevid vägen, men är enligt Uppsalapolisen intakt, utan något läckage.

Väglaget gör också att UL ställer in flera turer som kör på små vägar. Föräldrar som undrar hur barnen ska komma hem uppmanas att ta kontakt med skolan.

I övrigt räknar UL med att alla bussturer kommer att köras, men att förseningar kan förekomma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista