Varning för tjuvar

Uppsalapolisen varnar för att stöldligor brukar passa på i julhandeln då många har mycket kontanter på sig. Och det verkar ha satt i gång för året. En kvinna blev bestulen på parkeringen vid Gränby centrum i Uppsala i går.

Ett vanligt knep är, enligt polisen, att ena tjuven uppehåller och distraherar, medan den andra stjäl.

- Jag var och handlade mat och kom ut till bilen. Så kom en mörk bil och stannade precis bakom min bil. En ensam man satt i bilen, och han ville ha en vägbeskrivning till Ikea. Samtidigt lämnade han över ett skrivblock och penna till mig, berättar hon.

Kvinnan ritade vägbeskrivningen och mannen gav sig av. Först när hon kom hem upptäckte kvinnan att hon blivit bestulen på både plånboken med en hel del kontanter i och sin mobiltelefon.

Slutsatsen hon och polisen kommit fram till är att medan den första mannen lockade ut henne och uppehåll henne - medan en medhjälpare länsade bilen på värdesaker.

- Man blir oerhört arg. Det förstör mycket. Jag är lite rädd nu att vara själv och springer och känner efter att dörren är låst. För de har ju alla uppgifter om mig, vilket registreringsnummer jag har på bilen och var jag bor. Man blir ju misstänksam. Jag vill varna andra människor nu, att inte vara alltför hjälpsamma, för man vet ju inte vad det är för baktanke, säger hon.

Kina Pohjanen
kina.pohjanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista